Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 06 oktober 2009

Internationaal gekleurd Entsorga in de startblokken

Voor de zevende keer vindt de Entsorga-Enteco plaats in Keulen. Met bijna 30 procent buitenlandse exposanten, is het internationale karakter goed geslaagd. De economie heeft wel zijn weerslag op het driejaarlijkse evenement; het aantal bedrijven ligt ruim beneden de vorige editie. Toch riep Gerald Böse, CEO van organisator KölnMesse, de beurs in juni al voorzichtig uit tot een succes.

Pulserend hart van Entsorga-Enteco is de 80.000 vierkante meter beursoppervlakte, waar exposanten de nieuwste producten, diensten en ideeën op het gebied van afval en milieu ten toon spreiden. Voor het eerst wordt er ook aandacht besteed aan het onderwerp biogas, met daarbij een stand voor de biogassector. Met ongeveer achthonderd verwachte exposanten, is het aantal op de beurs minder dan de vorige editie in 2006 (910). De dalende lijn is door te trekken naar 2003, toen er nog ruim duizend exposanten waren. En dat terwijl de economie destijds ook geen hoogtij vierde. Daarbij is het nog maar de vraag of de achthonderd überhaupt gehaald worden, want begin september reikte de teller nog niet boven de zevenhonderd.

Forse concurrentie
Wel lijken de inspanningen om de beurs een internationale essentie te geven, vruchten af te werpen. Bedrijven uit 27 verschillende landen hebben zich al aangemeld, waarvan 34 uit Nederland.
Naast de economische tegenwind, ondervindt Entsorga ongetwijfeld ook concurrentie van Ifat. Eind december kondigde de organisatoren van de grootste Europese milieubeurs aan dat het van een driejaarlijkse, naar een tweejaarlijkse cyclus zou gaan. Zo wilde de Ifat-organisatie inspringen op de groeiende behoefte aan milieu-informatie. Dat betekent wel dat de volgende editie al in september 2010 zal plaatsvinden. Hoewel IFAT naast afval ook water als hoofdthema kent, zal het - met 2.560 exposanten en 120.000 bezoekers tijdens de laatste editie - in 2012 een forse concurrent zijn voor Entsorga. In dat jaar vinden de beurzen namelijk beiden plaats.

Trendtopics
Entsorga biedt behalve de beursvloer ook een verdiepingsprogramma dat behoorlijk internationaal gekleurd is. Zo zullen er twee congressen plaatsvinden die buitenlandse afvalmarkten behandelen. Op 28 oktober de laatste ontwikkelingen van de milieumarkt in het Verenigd Koninkrijk. Op 29 oktober die op de Oost-Europese markt. De congressen leggen de focus op zowel het inzetten van Duitse expertise in het buitenland, als op de investeringsmogelijkheden voor Duitse bedrijven in de buitenlandse markten.
Een stokpaardje van de Duitse afvalindustrie betreft recycling. In Duitsland wordt meer dan tweederde van het huishoudelijk afval gerecycled en zo'n viervijfde van het bouw- en sloopafval. Daarmee vervangt de Duitse afvalindustrie voor bijna vier miljard euro aan kosten voor het importeren van primaire grondstoffen. Bovendien beweren de organisatoren dat het land met zowel deze recyclingresultaten als de afname van storten, zo'n 46 miljoen ton CO2-emissies te hebben voorkomen. Geen geringe aantallen waarmee onze oosterburen de eerste plaats op het gebied van klimaatbescherming in Europa claimen. Geen wonder dus dat op Entsorga-Enteco 2009 'Climate and resource protection' een van de twee 'trendtopics' is.

Interesse voor energie
Het tweede thema dat met programma's, demonstraties en discussies wordt ondersteund, behandelt Energie-efficiency & milieutechnologie. In het licht van de rijzende energiekosten en de toenemende milieubewustheid verlaagt energie-efficiency de kosten en versterkt tegelijkertijd de concurrentiepositie. Tijdens Entsorga worden 'best practices' gedemonstreerd als voorbeelden hiervan.
Aansluitend subthema op de beursvloer is de energielevering van avi's. In de toekomst zal afvalverbranding met energieopwekking dankzij de nieuwe Kaderrichtlijn afvalstoffen als een vorm van nuttige toepassing worden beschouwd. Hiervoor gelden uiteraard wel specifieke voorwaarden. Hoewel van de huidige 72 avi's in Duitsland al ongeveer de helft zou voldoen aan deze voorwaarden van de richtlijn, is de interesse voor nieuwe ontwikkelingen op dit gebied zeer voorstelbaar. Tijdens Entsorga zullen moderne technologieën voor avi's, zowel voor betere recycling van de restmaterialen als voor een hogere energieopwekking, te zien zijn.

Entsorga-Enteco 2009

27 - 30 oktober

van 9.00 tot 18.00 uur

Kölnmesse, Keulen

 


Vakblad Afval! september 2009 (nummer 7)


Auteur: Senta in 't Veld