Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 18 juni 2013

De grootste afvalverwerker ter wereld staat in Nederland

Binnen onze eigen landsgrenzen staat de grootste afvalverwerker ter wereld voor gevaarlijk afval. Op industrieterrein Moerdijk, gelegen aan het Hollandsch Diep is de afgelopen decennia een bedrijf gegroeid dat met recht trots mag zijn op haar prestaties. Zowel op operationeel als administratief gebied.

ATMCompositie NEW 30x30.jpgDe grote kracht van ATM ligt in haar deskundigheid, snelle respons richting klanten en het hoge serviceniveau.

Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) gebruikt de nieuwste technieken om milieubelastend afval te verwerken, waarbij  het overgrote deel (>95 procent) uiteindelijk hergebruikt kan worden. Een uniek samenwerken van de diverse installaties zorgt ervoor dat het energieverbruik minimaal is en dat de eindproducten geschikt zijn gemaakt voor hergebruik. Een groot aantal euralcodes zijn vergund en na toetsing aan de hand van productinformatie of analyses kan een afvalstroom verwerkt worden door één van de volgende installaties:

  • Thermische reiniging

In de ruim 50 meter lange draaitrommeloven wordt verontreinigde grond en puin, asfalt en verder alle andere denkbare verontreinigde minerale stoffen bij een hoge temperatuur gereinigd. De rookgassen worden via diverse was- en filterstappen gereinigd, zodat alleen waterdamp de schoorsteen verlaat.  De installatie heeft een capaciteit van circa 1 miljoen ton.

  • Pyrolyse

Veel aanbieders weten ATM te vinden voor de verwerking van verpakte afvalstoffen, zoals verfafval, lijmen, kitten en harsen maar ook andere chemische afvalstoffen, waaronder farmaceutisch afval. Dit afval wordt onder zuurstofloze omstandigheden gekraakt, waarbij het kraakgas dient als brandstof voor de grondreiniging. Dit levert een grote reductie van het afval op, waaruit het ijzer en staal nog eens afgescheiden wordt voor hergebruik. Deze installatie kan per jaar 70 kton afval verwerken.

  • Afvalwater en oliehoudend slib

De installaties voor de verwerking van afvalwater en oliehoudend slib zijn aan elkaar gekoppeld. Slib wordt middels decanteren gescheiden in olie, water en sediment. De olie wordt ingezet bij de grondreiniging en de vaste stof wordt gepyrolyseerd. De afvalwaterstroom wordt na het verwijderen van de fijne deeltjes middels bacteriën verder gezuiverd. Daarna worden bacteriën en water van elkaar gescheiden door middel van membraanfiltratie. Afvalwater en slib is veelal afkomstig van allerlei schoonmaakwerkzaamheden en processen in de chemische industrie. Door het feit dat ATM aangewezen is als officiële havenontvangstinstallatie (HOI)  levert de scheepvaart ook een grote bijdrage aan de ongeveer 1 miljoen ton afvalwater en slib die jaarlijks wordt verwerkt.

Kracht

De grote kracht van ATM ligt in haar deskundigheid, snelle respons richting klanten en het hoge serviceniveau, waarbij het eigen laboratorium – waar zeventien laboranten werkzaam zijn – een centrale rol speelt. Aanvoer per as, trein en schip is alle dagen en ook ‘s nachts en in de weekenden mogelijk.

Meer weten over ATM?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website


Vakblad Afval! april 2013 (nummer 3)