Categorie: advertorial | Gepubliceerd: 10 augustus 2022

Zero-emissie afval ophalen in gemeente Arnhem

Primeur met volledig elektrische Scania's voor inzameling

Een primeur in Nederland voor PreZero. De specialist in afvalmanagement en recycling gaat in de gemeente Arnhem rijden met de eerste 100 procent elektrische Scania's om afval op te halen bij de verschillende milieustraten. Het gaat om de Scania 25P B6x2*4 Batterij Elektrisch Voertuig (BEV), met elektromotor met een continue vermogen van 230 kW die beschikt over een ruime actieradius om volledig zero-emissie ingezet te kunnen worden.

PreZero gaat met twee volledig elektrische Scania's zero-emissie afval ophalen in de gemeente Arnhem.
Foto: Scania

100 procent recycling van afval, dat is de ultieme doelstelling van PreZero Nederland. Deze duurzame gedachte houdt niet op bij het verwerken van de afvalstromen, maar strekt zich ook uit naar de omvangrijke logistieke processen van het bedrijf. Het wagenpark van PreZero opereert veelal in stedelijke gebieden. Dit is bij uitstek de plek waar de nieuwe elektrische trucks volledig tot hun recht komen. Iwan te Winkel, directeur Collection & Operations bij PreZero Nederland: “Vanaf 2025 moeten de eerste dertig grote steden emissievrije zones hebben. Bij een emissievrije binnenstad hoort uiteraard ook schoon vervoer. Met de doelstellingen van 2025 in het verschiet, kun je eigenlijk niet meer investeren in fossiele voertuigen. Daarom proberen we op zo veel mogelijk fronten onze vloot te verduurzamen en te besparen op uitstoot en brandstof. Deze elektrische Scania’s zijn hiervan een goed voorbeeld.”

In Arnhem zet PreZero de elektrische Scania’s in. De Gelderse gemeente heeft grote ambities als het gaat om het terugdringen van de CO2-uitstoot in de stad en energiebewust wonen én ondernemen. Onder de noemer ‘New Energy Made in Arnhem’ heeft de gemeente diverse initiatieven lopen, waarvan de nieuwe elektrische Scania’s deel uitmaken. Wethouder Bob Roelofs, verantwoordelijk voor het Arnhemse afvalbeleid, juicht de ontwikkeling toe: “Samen met onze inwoners werken we met ons
afvalbeleid aan een zichtbaar schonere stad. Mooi dat we daarbij nu deze schone trucks kunnen inzetten, qua uitstoot. En fantastisch dat we een Arnhems initiatief op het gebied van energietransitie in de schijnwerpers kunnen zetten.”

De voertuigen beschikken over een ruime actieradius om volledig zero-emissie te kunnen worden ingezet.
Foto: Scania

Actieradius

De Scania’s hebben een volledig elektrische aandrijflijn. De elektromotor met een continu vermogen van 230 kW wordt gevoed door een batterijpakket met een totaal geïnstalleerde capaciteit van 300 kWh. Dit geeft de voertuigen een ruime actieradius om binnen de gemeente Arnhem volledig zero-emissie ingezet te kunnen worden. Daarnaast is de truck uitgerust met een CCS-oplaadconnector. Met 130 kW DC-lading kunnen de negen batterijen in minder dan 1,5 uur volledig worden opgeladen. De truck kan ook worden opgeladen door middel van regeneratief remmen, net zoals een moderne Formule 1-wagen doet.

De nieuwe Scania-trucks zijn uitgerust met een e-PTO. Dit is in dit geval een elektrische aansluiting in het frame. De opbouwer kan hier spanning afhalen met een maximaal vermogen van 60 kW om de opbouw, zoals in dit geval een haakarmsysteem dat wordt opgebouwd door VDL Groep, elektrisch aan te drijven. De trucks kunnen dus onder alle omstandigheden volledig zero-emissie opereren.


Vakblad Afval! juni 2022 (nummer 4)