Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 12 oktober 2022

De onschatbare waarde van organisch afval

Renewi Organics is verantwoordelijk voor de verwerking van organische reststromen bij Renewi. Het verwerkte volume wordt al voor meer dan 90 procent hergebruikt. Doel is dit de komende jaren nog verder te optimaliseren. Minder nieuw. Meer renew, dus.

Renewi heeft duurzaamheid hoog in het vaandel en met de visie ‘waste no more’ geeft het dagelijks zoveel mogelijk afval een nieuw leven. Zo verwerkte de recycler in het afgelopen jaar al ruim 12,4 Mton aan afval waarvan het 67 procent een nieuw leven gaf. Naast de ambitie om steeds meer
afvalstromen tot nieuwe grondstoffen te verwerken heeft de organisatie een eigen programma, ‘Mission 75’, met de doelstelling om in 2025 75 procent van het inzamelvolume te recyclen. De verwerking van organische reststromen tot secundaire grondstoffen bij Renewi Organics speelt hierin een grote rol.

Renewi Organics, onderdeel van Renewi Nederland, verwerkt op zes locaties gft en groenstromen tot compost, energie én de duurzame brandstof bio-LNG. Daarnaast heeft het een landelijk dekkende inzamelstructuur om bij bedrijven en instellingen over-datum-producten en keukenafval in te zamelen en te verwerken op drie strategisch gelegen verwerkingslocaties. Vanuit de locaties Amsterdam-Westpoort en Eindhoven-Son worden dagelijks met zo’n vijftig vrachtauto’s restaurants, supermarkten, distributiecentra en industriële productielocaties bezocht om daar de organische reststromen op te halen. Het ingezamelde volume wordt op de locaties van de recycler gelost en vervolgens verwerkt.

State-of-the-art verwerkingslijn

Om nog meer afvalstromen om te kunnen zetten naar secundaire grondstoffen investeerde Renewi in een ‘state-of-the-art’ fabriek in Amsterdam-Westpoort, waar een complete uitpak- en verwerkingslijn in gebruik is genomen. De installatie is specifiek bedoeld voor over-de-datum-producten en swill (etensresten uit restaurants en supermarkten). De installatie staat in een nieuwe hal op de locatie van
Renewi Organics in Amsterdam en heeft een verwerkingscapaciteit van 60 ton voedselafval per uur. Op jaarbasis komt dat neer op 65 kton organische grondstoffen die worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Bovendien heeft de hal ruimte voor een eventuele uitbreiding van de capaciteit in de toekomst.

Organische reststromen opnieuw inzetbaar

De aanvoer van organische reststromen gebeurt onder andere via pers- en rolcontainers. Na het ledigen en reinigen van de verpakking worden de reststromen via transportschroeven in een bunker verzameld. Van daaruit wordt het materiaal naar ‘uitpakmachines’ getransporteerd. Hier wordt het verdunde materiaal vermalen en het verpakkingsmateriaal gescheiden van het organische materiaal. De organische mix wordt verpompt naar het naastgelegen terrein. Vanuit opslagtanks gaat het via een continue dosering naar de vergister. Tijdens dit vergistingsproces ontstaat er biogas wat deels wordt
omgezet in elektriciteit en warmte en deels wordt opgewerkt tot bio-LNG en bio-CO2. De opgewekte elektriciteit wordt geleverd op het elektriciteitsnetwerk. De warmte wordt zowel voor eigen processen gebruikt als geleverd voor industriële verwarming via het warmtenet van Amsterdam.

Samen het verschil maken

In de transitie naar een circulaire economie zijn organische reststromen van grote waarde. Waar mogelijk gaat Renewi dan ook partnerships aan om in deze keten zoveel mogelijk afvalstromen een nieuw leven te geven. Zo heeft de recycler bijvoorbeeld een mooie samenwerking met PeelPioneers. Zij verwerken dagelijks 40.000 kilo citrusschillen tot etherische oliën en citruspulp. Deze schillen komen, onder andere, voort uit de
persapparaten in supermarkten en horeca en krijgen dankzij deze samenwerking een nieuw leven als ingrediënt in de voedselindustrie of in reinigingsmiddelen.

Europa’s eerste bio-LNG installatie

Voor de productie van bio-LNG is op de Renewi locatie in Amsterdam-Westpoort afgelopen najaar de eerste Europese bio-LNG installatie geopend door koning Willem-Alexander. Deze plant is tot stand gekomen door samenwerking tussen Renewi, Nordsoll en Shell. Renewi levert het biogas, Nordsoll werkt het biogas op tot bio-LNG, waarna Shell het product via haar tankstations aan de markt verkoopt. De installatie produceert zo’n 3,4 kiloton bio-LNG per jaar waarmee het de uitstoot van ruim 14,3 kiloton fossiele CO2 voorkomt. Bio-LNG is een duurzame brandstof en wordt ingezet ter verduurzaming van onder andere het zware wegtransport. Met deze installatie produceert Renewi voldoende bio-LNG voor ongeveer dertien miljoen vrachtwagenkilometers per jaar.

De ingebruikname werd in oktober 2021 gevierd, eerder in mei van dit jaar werd al de productiemijlpaal van één miljoen kilogram bereikt, waarmee circa vier miljoen kilometer duurzaam transport met zware vrachtwagens mogelijk is gemaakt.

Blijven investeren in een duurzame toekomst

Renewi Organics blijft investeren in een duurzame toekomst en startte onlangs ook met de bouw van een groengasinstallatie, welke in 2023 operationeel moet zijn. Deze installatie gaat biologisch ‘aardgas’ produceren dat terug wordt geleverd op het gasnetwerk voor gebruik in huishoudens en bedrijven.
Het biologische CO2 dat tijdens de opwerking ontstaat, wordt in tanks opgeslagen en kan worden gebruikt bij groente- en fruitteelt in kassen. Ook op deze manier draagt Renewi bij aan het verder terugdringen van CO2-emissies.

Meer weten over Renewi Nederland BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website


Vakblad Afval! augustus 2022 (nummer 5)