Categorie: advertorial | Gepubliceerd: 23 november 2022

Datagedreven werken

Clever Consultancy helpt afvalbedrijven datagedreven te werken, zodat ze hun bedrijfsvoering uiteindelijk nóg efficiënter kunnen uitvoeren.

Wat betekent dat, datagedreven werken? “Het betekent dat je data omzet naar informatie. Op basis van kennis kun je, gebaseerd op feiten, beslissingen nemen,” vertelt Erik Verschoor, directeur van Clever Consultancy. Regelmatig krijgt hij de vraag hoe afvalbedrijven hun informatie op een juiste manier kunnen analyseren en sturen, om een betere dienstverlening te genereren. “Die beslissingen wil je ook op de júiste momenten nemen. Je wilt op het juiste moment de juiste containers legen, op het juiste moment het juiste afval inzamelen en op het juiste moment de juiste informatie delen met klanten. Door datagedreven te werken, bepaal je wat die juiste momenten zijn. Dat zorgt voor efficiëntie.”

Voorbeelden

Er zijn talloze voorbeelden. Verschoor begint met ondergrondse containers. Door er sensoren in te plaatsen, wordt er data verzameld. Hiermee heeft de planning inzicht in de vulsnelheid van de container en weet de afdeling wanneer de container bijna vol is, maar niet overloopt. Dat is het beste moment om te legen. De wagen rijdt geen onnodige kilometers en het kan zomaar zijn dat uiteindelijk minder voertuigen nodig zijn.

“Nog een voorbeeld. De weegbrug is een drukke locatie. Dat betekent wachten en wachten is tijdsverlies. Door informatie te delen over wanneer de chauffeur bij de weegbrug aankomt, hoe drukbezet de locatie is en welk afval gebracht wordt, kun je zorgen voor meer continuïteit en een snellere doorloopsnelheid op de weegbrug.”

“Ook inwoners hebben er veel aan,” aldus Verschoor. “Barcodes op containers kunnen inwoners informeren over de inhoud van hun afval. Een scanner leest of het afval geschikt is voor die container of dat het in een andere bak thuishoort. Hierdoor wordt afval beter gescheiden, wat weer zorgt voor minder handelingen bij de verwerker.”

De drie ingrediënten

Het is duidelijk. Datagedreven werken zorgt voor het nemen van betere beslissingen, waardoor je efficiënter omgaat met afval. Maar hoe hiermee te beginnen? “Gelukkig weten we daar bij Clever Consultancy alles van. Met ons team van zestien enthousiaste mensen hebben we al deze kennis in huis,” vertelt Verschoor. Om te beginnen, zijn er drie dingen nodig:

  1. Een goede infrastructuur en applicatielandschap, die data verzamelen en interpreteren.
  2. Geoptimaliseerde bedrijfsprocessen, want die zijn het fundament van de organisatie.
  3. De juiste digitale vaardigheden nodig bij medewerkers.

Deze onderdelen heeft Clever in standaarden uitgewerkt. “Met ons grote netwerk hebben we een compleet beeld van alle beschikbare applicaties in de internationale afvalbranche”, zegt Verschoor. “Daarnaast zit het maken van bedrijfsprocessen in ons DNA. Al vanaf 2010 hebben we dit bij ruim 150 klanten in de Benelux geoptimaliseerd. We gebruiken diverse methodieken om efficiënte, waardevolle processen te creëren.”“Tot slot hebben we in de afgelopen jaren een flink portfolio opgebouwd. Tijdens implementatietrajecten leren we medewerkers hoe software werkt en waarom.” Die ‘waarom’ is belangrijk. Door dat begrip krijgt alles meer betekenis. Dit zorgt voor betere digitale vaardigheden, kennis en samenwerking.


Vakblad Afval! oktober 2022 (nummer 6)