Voor haar industriële klanten blijft Indaver investeren in nieuwe installaties en technologieën voor afvalverwerking, maar ook in hoogwaardige afvalrecycling, reiniging en warmtenetwerken. Het afvalbedrijf neemt daarmee een sleutelpositie in de transitie naar een klimaatneutrale, veilige circulaire economie.
De symbolische ‘eerste leidinglegging’ van Warmtenetwerk Antwerpen Noord (WAN) is een feit. Met WAN, legt Indaver met haar partners een industrieel en residentieel warmtenet aan. Boortmalt, de grootste moutgroep ter wereld, heeft op zo’n 8 kilometer van de Indaver site in Antwerpen zijn mouterij. Met een productiecapaciteit van 470 kton per jaar wordt er genoeg mout gemaakt om zo’n 16 miljard biertjes per jaar te brouwen. Tijdens het moutproces zijn grote hoeveelheden warmte nodig. Boortmalt maakt momenteel gebruik van warmtekrachtkoppelingen en gasbranders om deze proceswarmte te produceren.
Vanaf 2024 zal Boortmalt dus mout kunnen produceren met de warmte van WAN. Dit betekent een besparing op fossiele brandstoffen, vergelijkbaar met de jaarlijkse aardgasconsumptie van zo’n 10.000 gezinnen. Op termijn is een vermindering van de CO2-uitstoot met liefst 80 kton per jaar voorzien.
Tanks en industriële apparatuur die vervuild zijn met gevaarlijke chemicaliën vormen vaak niet alleen een probleem om te reinigen, maar ook om het afval op een milieuvriendelijke manier af te voeren. Bovendien vervoeren tankwagens een breed scala aan materialen en is apparatuur vaak cruciaal voor de continuïteit van het productieproces. Daarom dienen zowel tankwagens als apparatuur regelmatig snel, efficiënt, grondig en veilig gereinigd worden. Indaver is één van de weinige gespecialiseerde bedrijven die een complete reinigingsdienst kan aanbieden die van begin tot eind voldoet aan alle relevante regelgeving. Indaver biedt een one-stop-shop service. Van tankreiniging tot on site veilige verwerking van spoelwaters met afgifte van alle nodige certificaten. En dat alles in de kortste doorlooptijd.
Indaver kan de Nederlandse industrie een uniek voordeel bieden door de verwerking in eigen beheer van zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) die na de reinigingswerkzaamheden moeten worden verwijderd. Indaver beschikt over gespecialiseerde installaties voor de verwerking van gevaarlijke, complexe
en gevoelige afvalstromen. Die verschillende soorten afvalwaters verwerkt Indaver zeer zorgvuldig in de zuiveringsinstallaties op haar eigen locaties. Zo kan het afvalwater na volledige zuivering geloosd worden zonder schade aan mens of milieu. Deze installaties bevinden zich onder meer in North Sea
Port, het havengebied nabij Vlissingen/Terneuzen. Zo kan Indaver in de directe nabijheid van industriële activiteiten, reinigingsoperaties van A tot Z beheren en kan de klant zich concentreren op de core business.
Bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie hebben heel wat organische reststromen en gft- en groenafval. Door te blijven investeren in composterings-en vergistingsinstallaties, vermindert Indaver de afvalberg én ontstaat een circulaire kringloop van waardevolle materialen. Wie dit type afval gescheiden inzamelt, boekt niet alleen milieuwinst en een beter afvalscheidingsresultaat, maar bespaart ook direct kosten. Verbranden is immers duurder dan composteren en vergisten. Daarnaast werkt Indaver een deel van de groenafvalstroom op tot biomassa voor het opwekken van groene stroom in biomassacentrales.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website
Vakblad Afval! maart 2023 (nummer 2)