Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 10 mei 2024

Bollegraaf en Renewi maken eersteklas plasticrecycling mogelijk 

Kunststofrecycling staat de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws. Een samenloop van veranderende wetgeving en lage prijzen zorgt ervoor dat veel afvalverwerkers geen businesscase meer zien in het recyclen van kunststoffen. Waste-to-productbedrijf Renewi ziet dat anders en heeft afgelopen maart een nieuwe sorteerlijn voor harde kunststoffen in Eindhoven geopend. 

Foto: Bollegraaf

Deze lijn is het resultaat van nauwe samenwerking tussen Bollegraaf en Renewi. Het doel van deze samenwerking is om hoogwaardige recycling van polypropeen (PP) en polyetheen (PE) mogelijk te maken. Hiervoor is een zuiverheidspercentage van minimaal 95 procent essentieel. Van alle ingezamelde kunststoffen wordt in Europa momenteel nog maar een derde gerecycled. Er is dus veel ruimte voor verbetering. Naast kunststoffen uit milieustraten is de sorteerinstallatie ook in staat om meer vervuilde harde kunststoffen afkomstig uit bouw- en sloopafval hoogwaardig te recyclen. Renewi verwacht in de toekomst een stabiele en stijgende vraag naar hoogwaardig recyclaat, wanneer producenten wettelijk verplicht worden om een vastgesteld percentage recyclaat in een product te gebruiken.  

Innovatie als sleutelrol 

Met een jaarlijkse sorteercapaciteit van 24.000 ton is Renewi voorbereid op de toekomst. De hypermoderne lijn, die Bollegraaf heeft ontworpen, is in staat om de sterk variërende inputstroom te verwerken. De lijn kan zelfs objecten tot 4 meter in lengte verwerken. Dit wordt bereikt door de inzet van een breed scala aan geavanceerde technologieën, die in staat zijn om achttien aparte fracties te sorteren. Het resultaat hiervan is een zuivere PE- en PP-stroom, die uitermate geschikt is voor hoogwaardige recycling. Arjen Molenaar, Sales Director Benelux bij Bollegraaf Recycling Solutions: "De samenwerking met vooruitstrevende klanten als Renewi die constant de hoogste productkwaliteit eisen, is voor Bollegraaf belangrijk om onze oplossingen verder te optimaliseren en om door innovaties nieuwe sorteersystemen door te ontwikkelen.” 

Foto: Ektor Tsolodimos

Innovatie staat centraal in de sorteerlijn. Het recyclaat wordt toegepast in verschillende producten, van kinderspeelgoed tot auto’s. Een producent moet kunnen vertrouwen dat het recyclaat uit de sorteerinstallatie voldoet aan de strikte kwaliteitsnormen. Met de veranderende afvalstroom en snel veranderende regelgeving is het essentieel dat Bollegraaf en Renewi nauw samenwerken om ervoor te zorgen dat de prestaties voldoen aan de kwaliteitseisen van de producten en normen van wetgevers.  

Toekomst van sortering 

CEO Edmund Tenfelde van Bollegraaf Recycling Solution: “De toekomst is helder: om het recyclingpercentage verder op te voeren, is meer inzicht en samenwerking door de gehele waardeketen cruciaal.” Samenwerking is eveneens essentieel in de volgende stap van sortering. De winst zit in de keten. Het vereist een alomvattende aanpak om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk waarde verloren gaat in de keten. Meetbaarheid en transparantie maken het mogelijk om nauwer binnen diezelfde keten samen te werken. Hoe cliché het ook klinkt: voorkomen is beter dan genezen. Een voorbeeld hiervan is het vroegtijdig sorteren van fracties met chemische stoffen die in een later stadium in het recyclingproces ervoor zorgen dat veel waarde verloren gaat. Door samen te werken is de keten in staat dit te voorkomen en de teruggewonnen waarde in de keten te houden. Dit creëert een win-win scenario voor meerdere schakels in de keten, waarmee de winstgevendheid van de individuele schakels wordt verhoogd en het recyclingpercentage van producten stijgt. Jan Pedro Vis, Directeur Product Management & Innovatie Renewi: “De samenwerking met Bollegraaf speelt een cruciale rol in het vergroten van de hoeveelheid hoogwaardige producten, waarin recyclaat kan worden toegepast. Het verhogen van de zuiverheid van het recyclaat is een belangrijke stap in dit proces. Dankzij geavanceerde sorteertechnieken en innovatieve scheidingsmethoden van Bollegraaf kunnen we kunststoffen efficiënter en nauwkeuriger scheiden. Het circulaire materiaal dat van de installatie komt, heeft een significant lagere CO2-uitstoot dan virgin materiaal.”  

Beurzen 

Foto: Bollegraaf

Het beursseizoen is aanstaande. Geïnteresseerden kunnen Bollegraaf ontmoeten op de Ifat in München, van 13 tot 17 mei op stand 327/426 in hal B5. Tijdens de Duitse milieubeurs is ook een showcase te zien van de volgende generatie van Bollegraaf-balenpersen HBC135S. De volgende generatie balenpersen maakt slim gebruik van software en data om zowel de capaciteit als de winstgevendheid van de machine te verhogen.  

Op PRSE lanceert Bollegraaf een revolutionaire methode van sortering van LDPE-materiaal. Als tipje van de sluier, Bollegraaf heeft een nieuwe methode ontwikkeld om LDPE-folie op basis van chemische materiaaleigenschappen te sorteren. Voor meer informatie, bezoek ons op PRSE in Amsterdam op 19 en 20 juli, stand B6 in hal 12. 


Vakblad Afval! mei 2024 (nummer 3)