Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 17 mei 2024

Innovatieve oplossingen voor duurzaam afvalbeheer 

Voor haar industriële klanten blijft Indaver continu investeren in installaties en technologieën voor afvalverwerking. Met duurzame oplossingen voor de behandeling van complexe afvalwaters, solventrecycling en het terugwinnen van edelmetalen uit vloeibaar afval bevestigt Indaver haar sleutelrol in de transitie naar een klimaatneutrale, veilige circulaire economie. 

Wereldwijde waterschaarste, industriële lozing met micropolluenten en de daaruit volgende steeds strengere lozingslimieten in de regelgeving zorgen ervoor dat hergebruik van gezuiverd water en terugwinning van waardevolle materialen urgent is. Om hiervoor innovatieve oplossingen te bieden, nam Indaver recent de Mechelse scale-up InOpSys over. Het bedrijf met een R&D-lab in Antwerpen ontwikkelt, bouwt en beheert via het Design-Built-Finance-Operate-Maintain (DBFOM) principe ‘on site’-oplossingen voor het verwerken van niet-recyclebare water-, solvent- en afvalstromen van de farmacie, chemie en fijnchemie. Deze zij- of nevenstromen bevatten enerzijds vaak contaminanten zoals giftige organische stoffen, Pfas, Actieve Farmaceutische Ingrediënten (API’s) en anderzijds waardevolle materialen zoals edelmetalen en solventen. Met de technologie van InOpSys kan Indaver water en/of oplosmiddelen zuiveren bij de klant ter plaatse, waardevolle componenten terugwinnen en transport naar een eindverwerkingsinstallatie vermijden. Zo maakt Indaver de industrie onafhankelijker in hun zoektocht naar hoogwaardige materialen.  

Indaver Solvent  

Met haar solventrecycling-activiteiten brengt Indaver hoogwaardige chemicaliën op de Europese markt. Foto: Indaver

Met Indaver Solvents focust Indaver op haar solventrecycling-activiteiten en brengt zo hoogwaardige chemicaliën op de Europese markt. Met onze faciliteiten voor solventrecycling in het Britse Middlewich en in Antwerpen bedienen we de industrie in Europa. Om dit op de veiligste en duurzaamste manier te doen en in lijn met de milieueisen, bundelde Indaver haar kennis en expertise in solventrecycling en werden activiteiten op dit vlak gestroomlijnd. Deze uniforme aanpak ondersteunt een duurzame groei.   

Inda-MP 

Edelmetalen zoals palladium, rhodium en ruthenium zijn kostbaar en heel schaars in Europa. De ontginning ervan is koolstofintensief, met 25 ton CO2 per kilo palladium. Daarom is het ecologisch en economisch gunstig om edelmetalen terug te winnen. In Antwerpen biedt Inda-MP een circulaire oplossing om kostbare en schaarse edelmetalen terug te winnen uit een grote variatie vloeistoffen, zoals waterige en organische stromen met (meer) sediment, een lage pH-waarde, een hoog chloorgehalte of thermisch instabiele stoffen. Zo bieden we farma- en chemieklanten een constante en duurzame aanvoer van secundaire grondstoffen. Dankzij een nieuwe filtratie-unit verkleinen we onze CO2-uitstoot en maken we verwerking kosten- en energie-efficiënter.  

Met onze duurzame en veilige oplossingen maken we de Europese industrie sterker, competitiever en onafhankelijker. Zo dragen we concreet bij tot de circulaire economie. 


Vakblad Afval! mei 2024 (nummer 3)