Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 25 september 2024

Innovatie in circulaire economie: AI in grondstoffenbeheer 

De gevolgen van afvalvervuiling worden steeds tastbaarder met oplopende kosten en toenemende veiligheidsrisico's voor medewerkers door bijvoorbeeld onjuist aangeboden lachgascilinders. Om deze uitdagingen aan te gaan, brengt AMCS een innovatieve technologie voor het voetlicht: het toepassen van kunstmatige intelligentie (AI) en Computer Vision in afvalbeheer. 

De AMCS Vision AI oplossing kan problemen met vervuiling in afvalstromen helpen tackelen. (Foto: AMCS)

Onjuist aangeboden lachgasflessen in restafval veroorzaakten in 2023 maar liefst 65 miljoen euro schade bij Nederlandse afvalverwerkers, zo meldde de NOS vorig jaar. Een enorm urgent probleem dus. De overheid en afvalsector staan voor de kritieke vraag hoe dergelijke kostbare en gevaarlijke situaties in de toekomst zijn te voorkomen. 

Tijdens een prikkelend rondetafelgesprek spraken AMCS en de sector onlangs in de Tweede Kamer over het escalerende probleem van lachgasproducten in (rest)afvalstromen. De AMCS Vision AI oplossing is speciaal ontwikkeld om dit probleem vroeg in de keten aan te pakken en de potentiële impact op de sector te verminderen. Uiteraard bracht AMCS dit in het gesprek naar voren als een oplossing. 

Opkomst van AI 

Met de betrokken partijen gelooft AMCS sterk in samenwerken en de rol die technologie kan spelen bij het aanpakken van deze milieu- en veiligheidsproblemen. Collectieve inspanningen zullen een duurzamere toekomst mogelijk maken op zowel de korte als de lange termijn. Om dit volledig te illustreren, heeft AMCS het webinar 'Innovaties in de circulaire economie: AI in grondstoffenbeheer' opgezet. Geïnteresseerden kunnen dit nog op elk gewenst moment terugkijken (scan hiervoor de QR-code op deze pagina's). 

In het webinar presenteert AMCS de revolutionaire AI-toepassingen, die de wijze waarop we afvalstromen analyseren en beheren ingrijpend zullen veranderen. Dit zal resulteren in nauwkeurige detectie van vervuiling, overlading en zwerfafval en in mogelijke acties die kunnen volgen op de detectie. 

Voorbeelden van opkomende AI-toepassingen in de sector zijn: 

  • Vroege detectie van vervuiling: Door de toepassing van geavanceerde AI-technologieën zijn mogelijke gevaren, zoals afgedankte lachgascilinders, vroegtijdig te identificeren. Dit helpt bij het voorkomen van kostbare incidenten. 
  • Verbeterde veiligheid voor medewerkers: Dankzij vroege detectie van gevaar kan een veiligere omgeving voor medewerkers gewaarborgd worden rond een inzamelvoertuig. 
  • Diepgaande kennis over inzamelroutes: Dankzij AI is de kwaliteit van verschillende inzamelroutes te analyseren en zijn de meest optimale routes te identificeren. 
  • Detectie van overvolle containers en zwerfafval: AI maakt het mogelijk om overvolle containers automatisch te detecteren, wat resulteert in een efficiënter afvalbeheer en een veiligere werkomgeving voor uw personeel.

Essentieel voor de toekomst  

(Foto: AMCS)

De opkomst van AI in grondstoffenbeheer markeert volgens AMCS een keerpunt in hoe we omgaan met afval en vervuiling. Traditionele methoden schieten vaak tekort in het tijdig identificeren en afhandelen van potentiële gevaren. Door AI te integreren in de afvalverwerkingsketen is niet alleen de efficiëntie te verbeteren maar is ook de veiligheid van medewerkers aanzienlijk te verhogen. 

Specifiek voor de lachgascilinderproblematiek, biedt AI een robuuste oplossing. De algoritmes zijn in staat om afwijkende objecten zoals lachgascilinders te herkennen tussen andere afvalstromen. Dit voorkomt niet alleen financiële schade maar ook mogelijke explosies en andere veiligheidsrisico's voor de medewerkers. In een tijd waarin de druk op afvalverwerkers toeneemt, kan AI een cruciale rol spelen in het veilig en kostenefficiënt beheren van afvalstromen. 

Software van AMCS kan helpen met het in kaart brengen van risicovolle gebieden. (Foto: AMCS)

Samenwerking de sleutel 

De dialoog tussen AMCS en de Tweede Kamer benadrukt de noodzaak voor beleidsmakers om technologieën zoals AI te omarmen. Het rondetafelgesprek richtte zich op de urgentie van het probleem en de mogelijke beleidsmaatregelen die kunnen worden genomen om de implementatie van dergelijke technologieën te versnellen. Door gezamenlijke inspanningen kunnen beleidsmakers samen met de sector en AMCS een kader creëren waarin technologische innovaties niet alleen worden aangemoedigd maar ook gefaciliteerd. 

Door AI te integreren in afvalbeheer, worden stappen gezet richting een meer circulaire economie. Het vermindert niet alleen de milieu-impact maar optimaliseert ook het gebruik van grondstoffen. De nauwkeurige data-analyse door AI biedt inzichten die voorheen onbereikbaar waren, waardoor afvalstromen efficiënter kunnen worden beheerd en gerecycled. 

Wie meer wil weten over de manier waarop AI-innovaties bijdragen aan de bevordering van de circulaire economie kan het webinar van AMCS hierover on demand terugkijken. Scan hiervoor de QR-code. Het webinar is relevant voor iedereen die betrokken is bij afvalbeheer, milieutechnologie of simpelweg geïnteresseerd is in de circulaire economie. 

Meer informatie: www.amcsgroup.com 


Vakblad Afval! augustus 2024 (nummer 5)