Categorie: advertorial | Gepubliceerd: 08 juli 2020

Bollegraaf: ontwerper en bouwer van sorteerinstallatie NTCP

Bollegraaf Recycling Solutions is wereldspeler op het gebied van engineering en productie van turn-key recyclingoplossingen. Zestig jaar aan kennis en ervaring over het sorteren van (plastic)afval heeft eraan bijgedragen dat Bollegraaf Recycling Solutions de opdracht heeft gekregen voor het ontwerp en de bouw van de sorteerinstallatie voor het onafhankelijke Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics (NTCP).

Mega MFR-installatie van Bollegraaf voor de stad New York.

“We bouwen klantspecifiek en zijn een full solution provider: de klant geeft aan welke grondstof hij wil recyclen en wij stemmen onze sorteertechnieken hierop af. De sorteerinstallatie leveren we turnkey op”, zegt Edmund Tenfelde, CEO van Bollegraaf Recycling Solutions. “Met onze installaties en technologieën kunnen we recyclingpercentages halen van ruim 95 procent.” Het bedrijf beschikt inmiddels over ruim zestig jaar aan kennis en ervaring op het gebied van scheidingstechnologieën en geautomatiseerde sorteer- en recyclinginstallaties.

Verenigde Staten

“Wij zijn sinds 2016 in de Verenigde Staten betrokken bij het onderzoeksprogramma van de stichting Materials Recovery for the Future (MRFF), vergelijkbaar initiatief als het Plastic Pact in Nederland”, zegt Tenfelde. “In dit Amerikaanse project werken we samen met onder meer Nestlé Purina PetCare, PepsiCo, Procter & Gamble en The Dow Chemical Company aan een recyclingprogramma voor flexibele plastic verpakkingen.” Voor één de deelnemers van dit onderzoeksprogramma, het Amerikaanse afvalbedrijf J.P. Mascaro & Sons, heeft Bollegraaf in 2016 een nieuwe sorteerinstallatie ontworpen en gebouwd. Deze installatie is in 2018 en 2019 gebruikt als testinstallatie om op praktijkschaal de beste manier te vinden om een flexibele mix van plastic verpakkingsmateriaal op de economisch meest efficiënte manieren te recyclen, met behulp van de modernste apparatuur en technologieën van Bollegraaf.

Modernste single-streamsorteersysteem in de Verenigde Staten door Bollegraaf.

De uitkomsten van het Amerikaanse onderzoeksprogramma hebben in 2019 aangetoond dat met voldoende screening en optische sorteercapaciteit, mede dankzij de modernste apparatuur en technologieën van Bollegraaf, huishoudelijk plasticafval economisch kan worden gesorteerd  en waardevolle plastic materialen van een hoge kwaliteit kan worden teruggewonnen die in een grote verscheidenheid in nieuwe producten kunnen worden gebruikt.

Nederland

Hieraan was ook in Nederland behoefte, zo bleek uit het project ‘Closing the Loop’. Een consortium van Philips, Morssinkhof, Omrin, Lankhorst en NHL/Stenden Hogeschool deed vier jaar onderzoek om van polypropyleen (PP) uit huishoudelijk restafval kunststoffen zichtdelen van stofzuigers van Philips te maken. Bollegraaf heeft in 2019 de opdracht uitgevoerd voor Morssinkhof, voor het ontwerpen en bouwen van de hypermoderne fabriek, sorteerinstallatie, om polypropyleen (PP) en hogedichtheidpolyetheen (HDPE) kunststoffen uit consumentenafval te verwerken in secundaire grondstoffen voor hoogwaardige toepassingen in Heerenveen.

Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics
Foto: NTCP

Met deze hypermoderne fabriek is een doorbraak bereikt in de recycling van kunststof verpakkingen: de grondstof, het zogeheten granulaat, is van dusdanig hoge kwaliteit en zuiverheid dat het op grote schaal gebruikt kan worden om hoogwaardig gerecycled plastic voor consumentenproducten te maken, in iedere gewenste kleur. Middels deze installatie heeft Bollegraaf wederom laten zien een voorop te lopen in kennis en ervaring.

Ontwerp sorteerinstallatie

Toen Bollegraaf hoorde over de ontwikkeling van het NTCP in thuisland Nederland, zelfs in de buurt van het hoofdkantoor in Appingedam, wilde het bedrijf hierbij graag actief betrokken zijn. NTCP had het Duitse engineeringbureau HTP ingeschakeld om haar ideeën om te zetten naar een basisontwerp. Na de aanbestedingsfase heeft Bollegraaf in de ‘detailed engineering’ samengewerkt met HTP en NTCP om het unieke ontwerp voor de sorteerinstallatie van het NTCP te maken. “We beschikken niet alleen over kennis en ervaring in het ontwikkelen van sorteertechnieken, maar ook in het ontwerpen en bouwen van een sorteerinstallatie in een fabriek”, geeft Tenfelde aan. “Als deelnemer in diverse initiatieven op weg naar een circulaire verpakkingsindustrie willen we graag ook onze bijdrage aan dit testcentrum leveren. Daarbij kenden we de wensen en eisen bij de ontwikkeling van een testcentrum, want wij hadden ervaring met het bouwen van een testcentrum doordat wij afgelopen jaar in de Verenigde Staten ons eigen testcentrum hebben ontwikkeld.”

Grootste MSW-sorteerinstallatie in Rusland door Bollegraaf.

In het NTCP worden nieuwe technieken op het gebied van plasticrecycling getest. “We beschikken over allerlei verschillende geavanceerde sorteertechnieken, zoals kunstmatige intelligentie, laser-, hyperspectral imaging en Near-infrared spectroscopy en Vision technologie ”, vertelt Tenfelde. “We hebben ook een techniek om het soort plastic op microniveau, en de kleinste moleculaire verschillen in materiaalstromen, te herkennen.

De sorteerinstallatie in het Nationaal Testcenter Circulaire Plastics gerealiseerd door Bollegraaf.

In het NTCP wordt gekeken welke soorten plastics, zoals PP, pet en HDPE, met welke technologie het best te herkennen zijn.” Daarnaast staat in het testcentrum een sorteerrobot van Bollegraaf, de RoBB-AQC die een handsorteerder kan vervangen. “We hebben negen jaar aan deze robot gewerkt. De Bollegraaf RoBB-AQC is een volledig geautomatiseerde sorteerrobot om waardevolle kunststoffen te sorteren en te scheiden tijdens de laatste fasen van een afval-sorteerproces en de laatste vervuiling van de lopende band haalt. Als deze technologieën hebben als doel om de plasticrecycling op een hoger niveau te krijgen.”

Tenfelde laat weten dat Bollegraaf graag bij het NTCP betrokken blijft. “Zo blijven we op de hoogte van alle mogelijke toekomstige nieuwe technieken op het gebied van het sorteren en recyclen van plastic. Bollegraaf maakt graag gebruik van het testcenter van NTCP om haar nieuwe producten en technologieën te testen.”

Meer weten over Bollegraaf Recycling Solutions?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website


Vakblad Afval! mei 2020 (nummer 3)


Auteur: