Categorie: advertorial | Gepubliceerd: 17 november 2021

Van papier naar digitaal:

Het inzamelen van de toekomst

De afvalkalender is gemaakt. Het is duidelijk op welke adressen en op welke dag moet worden ingezameld. De volgende stap? Alles werkbaar maken voor het team van planners en chauffeurs. Hoe moeten de nieuwe of aangepaste routes worden gereden?

Koen Dijkhuis en Sjoerd Trommelen van Jewel uit Wageningen hebben de oplossing voor de dagelijkse werkzaamheden: niet langer een papieren kaart, maar een tablet met een overzichtelijke digitale kaart die precies aangeeft waar de chauffeur heen moet en al is geweest. De kracht van mensen in  combinatie met technologie is cruciaal volgens Koen Dijkhuis, Productmanager Inzameling. “We luisteren continu naar de markt en onze klanten en bouwen onze producten daarmee op vanuit de praktijk. Onze applicatie geeft de chauffeur eenvoudig inzicht en controle over de werkzaamheden. Waar ben ik al geweest en waar moet ik nog heen? Binnen hebben de planners live inzicht in de voortgang van het team, waardoor tijdig bijgestuurd kan worden waar nodig. De samenwerking tussen
de mensen op de wagen en op kantoor staat centraal.”

Van routes naar gebieden

De overgang van papier naar digitaal is een goede eerste stap bij het eenvoudiger en beter uitvoeren van de afvalinzameling. “We tekenen geen routes in maar gebieden, zonder dwingende rijinstructies voor de chauffeur. Dit kost minder tijd en maakt het een stuk eenvoudiger om de informatie actueel te houden. De chauffeur krijgt op een tablet de kaart van het in te zamelen gebied te zien, waardoor hij precies weet welke straten hij in moet rijden en welke hij over kan slaan. Door in te zamelen op basis van gebieden geven we de chauffeur autonomie bij het rijden door zijn inzamelgebied”, aldus Dijkhuis.

Gemak voor de chauffeur

Naast de vrijheid en de duidelijke instructies die de chauffeurs op hun tablet zien, krijgen zij ook live  inzicht in hun eigen voortgang. Waar ben ik al geweest en waar moet ik nog heen? De chauffeur krijgt hiermee controle en dat geeft rust bij het uitvoeren van het werk. Aan het einde van de rit wordt een overzicht getoond, waardoor in een oogopslag duidelijk is of de rit goed afgerond is.

Stimuleer samenwerken

De voortgang is ook zichtbaar voor de mensen binnen. Lijkt het erop dat een chauffeur zijn gebied niet afkrijgt? Met de samenwerkfunctie springt een andere chauffeur snel bij in het in te zamelen gebied. Vanaf kantoor is dit eenvoudig te coördineren. De chauffeurs zien elkaars voortgang waardoor het werk soepeler verloopt. Daarnaast wordt de samenwerking tussen de chauffeurs en de mensen binnen ook gestimuleerd. De chauffeur geeft eenvoudig wijzigingen door in het gebied waarmee fouten, en daarmee meldingen van burgers, worden voorkomen. De uitvoering wordt zo continu verbeterd en met
de vastgelegde kennis worden ook chauffeurs met minder ervaring geholpen.


Vakblad Afval! oktober 2021 (nummer 6)