Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 28 december 2004

Assen neemt Translift zijladers in gebruik

Op 20 september heeft Afvalbeheer gemeente Assen twee Translift zijladers in gebruik genomen. Het gaat hierbij om het type VARIA PLUS IES (met geïntegreerde zakkenbak), waarmee ook in andere gemeentes al met volle tevredenheid gewerkt wordt.

filename.jpg

“De Varia Plus IES met geïntegreerde zakkenbak is echt een alleskunner”, zegt Wout van Meegdenburg van Afvalbeheer gemeente Assen. “Wij hebben gekozen voor een primaire (grijparm met ‘vinger en zwaard’) en secundaire (Varia met zakkenbak) belading waarmee we in heel Assen kunnen inzamelen met één zijlader. Door deze combinatie zijn we volledig onafhankelijk van het aanbiedgedrag!” Voor het chassis is de Mercedes Benz Econic gekozen. “Het grote voordeel van de Econic is de lage instap en het zichtveld”, aldus Wout van Meegdenburg. “De lage instap is essentieel voor onze wijze van inzameling. Met in de toekomst één chauffeur per zijlader zal het vaker gebeuren dat je in- en uit- moet stappen en dit moet op een ergonomisch verantwoorde manier. Daarnaast staat veiligheid bij Afvalbeheer gemeente Assen hoog in het vaandel: het grote ruitoppervlak van de Econic geeft optimaal zicht gedurende de gehele beladingscyclus en tijdens het rijden. Om de veiligheid nog meer te vergroten is het aantal monitoren overigens uitgebreid tot drie.”

filename.jpg

Over het onderhoud van de voertuigen zegt Van Meegdenburg: “Dit gebeurt onder regie van de hoofdaannemer, Translift Nederland BV. Zij heeft, conform bestek, voor een periode van acht jaar een Full Service Contract afgegeven voor zowel opbouw als chassis. Door regelmatige inspectiebeurten blijft de kwaliteit van de zijladers te allen tijde gewaarborgd en hebben we grip gekregen op onze onderhoudskosten, die voorheen erg grillig waren.” De voordelen van IES (Integral Environmental System), dat het ontkoppelen van inzameling en transport mogelijk maakt, worden door Afvalbeheer gemeente Assen ook optimaal benut. “De vangmuilkoppeling, die is gemonteerd aan de zijlader, maakt het mogelijk om samen met een aanhangwagen twee IES transportcontainers de wijk in te rijden. De aanhangwagen wordt op een vast punt in de wijk geplaatst waar tegen de middag de eerste IES transportcontainer vol zal zijn. Vervolgens wordt de volle IES transportcontainer ingeruild voor een lege en kan de inzameling ongehinderd doorgaan. Eenmaal terug op de werf, brengt een transportcombinatie de twee IES transportcontainers naar de verwerker – uiteraard buiten het spitsuur.”

filename.jpgWout van Meegdenburg van Afvalbeheer gemeente Assen is zeer te spreken over de samenwerking met Translift.

Over de samenwerking met Translift Nederland BV is de gemeente Assen tot op heden zeer te spreken. “Circa twee jaar geleden is het eerste contact tussen Translift en de gemeente gelegd. De reden hiervoor was het ontwikkelen van een wegende zijlader die eventueel inzetbaar zou zijn in ‘Diftar’-gebieden. Gedurende dit ontwikkeltraject hebben we een goede indruk gekregen van de mogelijkheden van een Translift zijlader en hebben we op basis van duidelijke afspraken een stevige band met Translift Nederland BV gekregen. De eisen voor gunning van de Europese aanbesteding die ten grondslag ligt aan de afgeleverde zijladers waren hoog. Met een goed product, de juiste diensten en een toegankelijke organisatie heeft Translift Nederland BV kunnen voldoen aan deze eisen en is een vruchtbare samenwerking ontstaan.”

Meer weten over VDL Translift bv?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website


Vakblad Afval! november 2004 (nummer 8)