Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 01 april 2008

FlevoCollect gaat over op Translift Zijladers

Afvalinzamelaar FlevoCollect in Lelystad gaat over op andere zijladers. Voortaan zullen Translift-afvalwagens de huisvuil- en GFT-containers legen. Inmiddels zijn de eerste twee zijladervoertuigen afgeleverd.

filename.jpgPlus Duo zijbelading.

In de nieuwe situatie is er nog maar één vuilnisman, naast de chauffeur, nodig en dat is puur voor de veiligheid. Het oppakken van de container gaat automatisch. Daardoor moeten de Lelystedelingen wel heropgevoed worden. De manier waarop de container aangeboden moet worden, verandert namelijk wel.
De hiermee al opgedane ervaring is echter dat zowel gemeente als burgers buitengewone medewerking verlenen, waardoor de invoering zeer soepel verloopt. Ook het uitvoerend personeel van FlevoCollect is inmiddels enthousiast over de zijladers, doordat de werkomstandigheden en de veiligheid flink worden geoptimaliseerd. De nieuwe manier van inzamelen zal stapsgewijs in Lelystad en aansluitend in Zeewolde en de Noordoostpolder worden ingevoerd.

Transportcontainers
FlevoCollect is onderdeel van de HVC-groep. HVC is de handelsnaam van de "NV Huisvuilcentrale N-H" in Alkmaar. HVC is een afvalnutsbedrijf en eigendom van 55 gemeenten in Noord- en Zuid-Holland en Flevoland. Sinds de oprichting begin negentiger jaren is HVC zich naast afvalverbranding en verwerking ook steeds meer gaan toeleggen op de inzameling van huishoudelijk afval. In Noord-Holland wordt door de HVC inzamelbedrijven, zoals Holland Collect en Reinunie, al sinds 2001 gewerkt met de Translift zijladersystemen.

filename.jpgIES-container met ISO-cornercastings.

Uniek aan het project in Flevoland is, dat gelijk met de levering van de zijladers ook tachtig transportcontainers worden geleverd. Deze containers - die op de inzamelvoertuigen worden volgeperst met huisvuil - zijn tevens voorzien van zogenaamde ISO-cornercastings. Hierdoor zijn de containers hijsbaar en stapelbaar gemaakt voor standaard scheepvaarttransport. Dit maakt het mogelijk het huisvuil op een milieuvriendelijke wijze te transporteren, via het water naar Alkmaar. De door Translift ontwikkelde en geproduceerde containers zijn hiertoe aan diverse beproevingen en certificeringen onderworpen, welke inmiddels succesvol zijn afgerond.

Pionier
Translift Nederland BV in Dronten is als Nederlandse producent één van de pioniers op het gebied van zijladersystemen. Eind negentiger jaren is Translift zich gaan toeleggen op de ontwikkeling en fabricage van zijladersystemen. Translift, vooral bekend van containertransport en handlingsystemen, voorzag destijds een toenemende behoefte aan geautomatiseerde inzameloplossingen. Inmiddels heeft het bedrijf een forse groei doorgemaakt en is het onderdeel geworden van de internationale OMB groep. Hierdoor beschikt Translift over een professioneel internationaal netwerk van bedrijven en worden de in Dronten geproduceerde zijladers inmiddels internationaal afgezet. Onder andere Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, maar ook landen als Israël en Zuid-Afrika zijn belangrijke afzetmarkten geworden voor Translift.
Kenmerkend is de seriematige modulaire productie in Dronten, die zodanig is ingericht dat het vrijwel alle combinaties van beladingsystemen mogelijk maakt. Zo kan Translift klantspecifieke oplossingen bieden voor de inzameling van zowel zakken, minicontainers als verzamel- of bedrijfscontainers of zelfs ondergrondse containers. Ook inbouw van weeg- en/of registratiesystemen zijn via het "Plug and Play" principe direct realiseerbaar. Gebruikers van Translift zijladers kunnen dus optimaal gebruik maken van een basisproduct dat uit te bouwen is naar een volledig op maat gesneden systeem.

Loskoppeling

filename.jpgIES-containers op ACTS-spoorwagons.

Naast de geautomatiseerde belading biedt de afzetcontainer (IES systeem; "Integrated Environmental System") de mogelijkheid transport los te koppelen van de inzameling. Hierdoor kan het inzamelvoertuig optimaal functioneren en is de veelal kostbare overslag van het afval overbodig. Voor het transport kunnen de containers met standaard gangbare transportsystemen op efficiënte en milieuvriendelijke wijze vervoerd worden, waarbij zowel weg- als spoor- als watervervoer tot de mogelijkheden behoren. Met deze combinatie biedt Translift een totaaloplossing voor de afvallogistiek.
Op basis van de modulaire productopbouw is het zijlader assortiment van Translift in het afgelopen jaar uitgebreid met de E-Maxx zijlader. De "E-Maxx" zijlader combineert een snelle opname van zowel minicontainers als verzamelcontainers met een hoog laadvermogen. De E-Maxx zijlader is leverbaar met diverse opnamesystemen zoals kam, diamond, grabber of een combinatie hiervan. Na de marktintroductie hebben inmiddels diverse demonstraties geleid tot grote opdrachten in Nederland en daarbuiten.
Ondanks de enorme internationale belangstelling blijft de thuismarkt voor Translift van groot belang als referentie en om ervaringen op te doen. Een levering voor FlevoCollect in een gebied als Flevoland, waar ook de fabriek gevestigd is, is daarbij de kroon op het pionierswerk van Translift.

Meer weten over VDL Translift bv?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website


Vakblad Afval! februari 2008 (nummer 1)