Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 14 november 2008

Gelderse Handhavingsweek verbetert samenwerking

Er zijn relatief weinig overtredingen van de wetten en regels geconstateerd tijdens de eerste Gelderse Handhavingsweek. Er was extra aandacht voor grondstromen, met name om handel in vervuilde grond tegen te gaan.

De eerste Gelderse Handhavingsweek werd in de week van 6 tot en met 12 oktober gehouden, als opvolger van de handhavingsestafette. Er gingen 588 ambtenaren vanuit verschillende disciplines met elkaar op pad om controles uit te voeren.

Grond
De grond wordt soms als 'schoon' doorverkocht, of ergens gestort. Uit de controles blijkt dat het transport over het algemeen goed gaat en bedrijven hun administratie op orde hebben. Desondanks werd in 25 gevallen proces-verbaal opgemaakt. Ook op andere terreinen was het aantal overtredingen beperkt.

De wel geconstateerde overtredingen waren onder andere:
    * het illegaal storten van bouw- en sloopafval
    * bouwwerken en verbouwingen zonder vergunning
    * slechte brandveiligheid
    * onjuiste opslag van gevaarlijke stoffen
    * het storten van verontreinigde compost en afval
    * problemen met vetvangputten in de horeca.

Samenwerking
Een van de doelen van de handhavingweek is om de samenwerking tussen de instanties te verbeteren en efficiënter en effectiever te handhaven. Aan dat doel is voldaan, blijkt uit de enquête die onder de deelnemers werd gehouden. De handhavers beoordelen de onderlinge samenwerking met gemiddeld een 8. Ze vinden het onder andere leerzaam om in de keuken van een ander te kijken en elkaar te leren kennen. Het leidt tot oplossingsgericht samenwerken. Een groot deel van de handhavers is van plan om ook in de toekomst met collega's uit andere vakgebieden controles uit te voeren.

Beter zichtbaar
De actie draagt volgens de invullers van de enquête ook bij aan de zichtbaarheid van de handhaving: het wordt bestuur en raadsleden duidelijk dat er veel te doen is op handhavingsgebied. De deelnemers hopen bijna zonder uitzondering dat er volgend jaar opnieuw een handhavingsweek wordt gehouden.