Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 16 december 2011

Nederlands bedrijf ontwikkelt bio-plastic flessen voor Coca-Cola

Avantium en the Coca-Cola Company hebben een samenwerking aangekondigd. Het Amsterdamse technologiebedrijf zal voor de Amerikaanse frisdrankgigant duurzame flessen van plantaardig materiaal ontwikkelen.

 

colafles.jpg
Coca-Cola: binnenkort in een fles van Avantium?

Avantium heeft een gepatenteerde technologie ontwikkeld, YXY genaamd, voor het produceren van 100 procent duurzame PEF flessen uit plantmateriaal. Het bedrijf is ervan overtuigd dat PEF de nieuwe generatie bioplastic zal worden. In samenwerking met Coca-Cola zal Avantium de technologie verder ontwikkelen. Op 8 december werd daarvoor al een PEF-testfabriek geopend in Geleen. De fabriek heeft een capaciteit van 40 ton per jaar. Avantium verwacht dat andere grote industriële partners zich begin 2012 aan zullen sluiten bij de samenwerking.

 

 

PEF kan gemaakt worden uit elke vorm van koolhydraten uit plantaardig materiaal, zoals suikerriet, reststromen uit de landbouw en graan. YXY is een snelle en efficiënte chemisch katalytische technologie, die koolhydraten omzet in diverse chemische bouwstenen voor bioplastic. Volgens de berekeningen zal PEF ook kunnen concurreren op prijs met oliegebaseerde PET.

 

Tom van Aken, CEO van Avantium: "Wij zijn zeer trots op deze samenwerking met The Coca-Cola Company en verheugen ons op de komende ontwikkelfase waarin we PEF klaar maken voor grootschalige productie en recycling. Hun toonaangevende rol en ervaring in het uitrollen van duurzame materialen, maakt hen tot een geweldige partner om mee samen te werken en ons veelbelovende materiaal in de markt te zetten."