Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 13 april 2012

Warmtelevering Twence aan Essent Marssteden officieel geopend

Vandaag wordt op de Boeldershoek het warmteleidingnet Twence - Essent WKC Marssteden officieel geopend.

De warmtelevering zelf vindt al vanaf januari 2011 plaats, maar alle betrokken partijen zagen nu pas gelegendheid om samen het startsein te geven. Het gaat om wethouder Hans Van Agteren van Enschede, en de directeuren Paul de Jong van Twence en Arjen Oudheusden van Essent Local Energy Solutions die vanmiddag de openingshandeling zullen verrichten

Aanleg warmteleiding Twence 20091012.jpgWethouder Myra Koomen van Enschede zette in oktober 2009 de eertse officiële schep in de grond als start van het project.

Warmte die vrijkomt bij het verbranden in de avi en biomassacentrale wordt sinds die tijd niet alleen in elektriciteit omgezet. De restwarmte wordt geleid naar de Warmtekrachtcentrale De Marssteden. Vanuit daar worden zevenduizend woningen en tweehonderd bedrijven van warmte voorzien. De bedrijven verbruiken 70 procent van de aangeleverde warmte en dat komt overeen met 13.000 woningen. De maximale capaciteit van de leiding is 80 MWth. Twence bespaart met zijn gehele duurzame afvalverwerking, terugwinning van grondstoffen en opwekking van energie jaarlijks 130 miljoen kubieke meter aardgas en vermijdt de uitstoot van 270.000 ton CO2.

Milieubeweging

Met de levering van warmte honoreert Twence ook een wens van de milieubeweging. Die heeft er sterk op aangedrongen dat het bedrijf ook thermische energie zou gaan leveren omdat daardoor het energetisch rendement van de Afvalenergiecentrales aanzienlijk zou worden vergroot. “Dat is, in het kader van duurzaamheid, een belangrijke prestatie,” zei toenmalig Twence-directeur Jan Rooijakkers in zijn toespraak in oktober 2009 bij de start van het project.

De investeringen van Twence bedroegen circa 21 miljoen euro. Essent droeg bij in deze investering. Ook het toenmalige ministerie van Economische Zaken, stelde vanuit de Unieke Kansen Regeling 4 miljoen euro beschikbaar. Jan Rooijakkers memoreerde in 2009: “De warmteleiding is mede mogelijk doordat de gemeente Enschede partner was in het aanvragen van de UKR-subsidie. Daarmee heeft de gemeente een stevig commitment afgegeven.” Het project warmtelevering vormt een belangrijke bijdrage aan het verwezenlijken van de Enschedese klimaatambities.

Een tweede regeling waarvan gebruik is gemaakt, is de Subsidieregeling Duurzame Energie en Energiebesparing van de provincie Overijssel, waaruit twee ton beschikbaar werd gesteld.

 

Gerelateerde artikelen