Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 14 november 2012

Tegen de laagste kosten, duurzaam kunststof afval inzamelen

Kunststof afval inzamelen tegen de laagste kosten met de hoogste servicegraad. Welke gemeente wil dat niet in deze tijd? Kunststof is een volumineuze afvalstroom die door de krachtige verdichting van de Sidcon perscontainers tot een minimum gereduceerd wordt. En nu steeds meer gemeenten over gaan van zakkeninzameling naar een brengsysteem is dit het moment om voor deze oplossing te kiezen. Het systeem wordt inmiddels al in meer dan 35 gemeenten met veel succes toegepast.

Sinds 2008 zijn de ondergrondse perscontainers van Sidcon in gebruik om kunststof verpakkingsmateriaal in te zamelen. ’s Hertogenbosch, Westland, Werkendam, Venray en Nijkerk zijn voorbeelden van gemeenten die hebben gekozen voor deze container, waarin evenveel materiaal kan worden ingezameld als in tien gewone ondergrondse containers.

sidcon 058 - kopie.jpgEen systeem met ondergrondse perscontainers is maar liefst 50 procent goedkoper dan gewone ondergrondse containers.

Kostenbesparing

Vergeleken met een systeem waarbij burgers de kunststof verpakkingen naar gewone ondergrondse containers brengen, is het systeem met een ondergrondse perscontainer maar liefst 50 procent goedkoper. Dit komt omdat het aantal transportbewegingen en ledigingen drastisch afnemen, waardoor ook de CO2-voetafdruk van een gemeente verbetert. Een andere veel gebruikte methode is het huis-aan-huis inzamelen middels plastic zakken. Ten opzichte van dit systeem is de kostenbesparing nog groter. Per huishouden kost het brengsysteem met perscontainers ongeveer 2 euro per huishouden per jaar. Bij twee maal per maand huis-aan-huis inzamelen ligt dit gemiddeld op 7,50 euro per huishouden per jaar. Een gemeente met twintigduizend huishoudens bespaart dus al gauw 100.000 euro per jaar.

De ondergrondse perscontainers van Sidcon zijn dusdanig ontworpen dat zij in de bestaande infrastructuur van ondergronds inzamelen passen. Buiten de aanschaf van de perscontainer zijn er dus nauwelijks investeringen nodig om het systeem toe te passen.

Ruimtebesparing en een fraaier straatbeeld

Het krachtige verdichtingssysteem van de perscontainers zorgt er voor dat er maar liefst tien maal zoveel plastic afval op een locatie ingezameld kan worden. Hierdoor kan enorm veel ruimte worden bespaard ten opzichte van niet-persende containers. In één perscontainer kan namelijk net zoveel kunststof verpakkingsmateriaal als 40 m3ongeperste kunststof. Ter vergelijking:  dit komt overeen met de inhoud van tien  ondergrondse containers of maar liefst dertien bovengrondse inzamelbollen.

ondergrondse pers Sidcon.JPGHet systeem van Sidcon wordt in meer dan 35 gemeenten succesvol toegepast.

Met een ondergrondse perscontainer van Sidcon wordt het straatbeeld minder vervuild. De perscontainer loopt namelijk veel minder vaak vol én is voorzien van een volmeldingssysteem. De kans op bijzettingen of overlopende containers is daardoor aanzienlijk kleiner. Verder is de inwerpzuil die boven de grond zichtbaar is, vergelijkbaar met de zuilen van gewone ondergrondse containers. Ook in dit opzicht past de perscontainer dus prima in bestaande systemen; er wordt niet afgeweken van het straatbeeld dat de burger kent.  

Ook voor statiegeldflessen

De mogelijke afschaffing van het statiegeldsysteem zal een forse extra stroom aan petflessen opleveren die bij het huidige kunststofverpakkingsafval terecht komen. Dankzij de grote verwerkingscapaciteit kunnen de perscontainers deze hoeveelheid eenvoudig opvangen.  Het persmechanisme is dusdanig ontworpen dat de flessen samen met het andere kunststof geplet worden maar bij sortering weer makkelijk te scheiden zijn. Hierdoor kan het pet weer hoogwaardig gerecycled worden.