Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 16 september 2013

Jurk van gerecyclede uniformen op Prinsjesdag

Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (CU) zal tijdens Prinsjesdag acte de présence geven in een jurk van gerecycled materiaal.

Jurk reshare ldH uit marine kleding prinsjesdag 2013 vlnr Collignon Dik Bosma.jpgV.l.n.r.: Monique Collignon, Carla Dik-Faber in de Prinsjesdagjurk en Ed Bosma (directeur St. Leger des Heils dienstverlening).
Foto: Leger des Heils, Rubben Timman, NoWords

De jurk die zij morgen zal dragen is gemaakt van gerecyclede uniformen van Defensie, die worden ingezameld door Leger des Heils ReShare. De uniformen worden ontrafeld en vervezeld, waarna er nieuwe garens van worden gesponnen. Daarvan worden nieuwe doeken geweven. Couturier Monique Collignon heeft van dit gerecyclede materiaal speciaal voor Prinsjesdag een nieuw kledingstuk ontworpen.

Via een speciale website zijn de herkomst van de materialen en de huidige stofsamenstelling terug te vinden. Er is 10 procent nieuwe katoen aan het materiaal toegevoegd, om de garens na de vervezeling voldoende stevigheid te bieden. Ook is het polyester vervangen door een polyethyleen vezel, gewonnen uit petflessen.

Dik-Faber zet zich al langer in voor de inzameling en recycling van textiel. Ze stelde meerdere malen Kamervragen over het onderwerp. De jurk die zij morgen draagt, noemt ze "een prachtig initiatief". Dik-Faber: "Deze stof zou anders, samen met de 135 miljoen kilo kleding die jaarlijks nog in het restafval verdwijnt, terecht zijn gekomen in de verbrandingsoven. Ik kom in de Tweede Kamer met een voorstel waarmee mensen worden beloond die hun kleding inleveren in plaats weggooien. Ook als kleding niet meer te dragen is, kan de stof wel worden gerecycled. En je ziet hoe mooi het kan zijn."