Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 18 september 2013

Vervuiling oud papier neemt langzaam toe

In 2012 bedroeg de vervuiling in huishoudelijk oud papier 4,1 procent. Dat is een toename van 0,3 procent ten opzichte van 2011.

Dat blijkt uit het jaarlijkse praktijkonderzoek naar vervuiling in onderzoek van Papier Recycling Nederland (PRN). In totaal werd in 2012 995 kton oud papier gescheiden ingezameld bij huishoudens. Daarvan was dus 41 kton vervuiling. Vooral ingeseald papier zorgt voor veel vervuiling. PRN spreekt van een "sluipende toename". De vervuiling neemt elk jaar namelijk met enkele tienden van procenten toe.

Inzamelmethoden

Verschillende inzamelmethoden leveren verschillende percentages vervuiling op. Opvallend is dat diftargemeenten in 2012 voor het eerst minder vervuiling kenden dan niet-diftargemeenten. Volgens PRN is de structurele voorlichting die diftargemeenten vaak geven over afvalscheiding een mogelijke oorzaak van dit verschil.

Huis-aan-huisinzameling met minicontainers zorgde gemiddeld voor de minste vervuiling: 2,8 procent. Verzamelcontainers kregen met 5,85 procent de meeste vervuiling te verwerken. Dit is ook de enige inzamelmethode waarbij diftargemeenten hoger scoren op vervuiling dan gemeenten zonder diftar.

Meer weten over Stichting Papier Recycling Nederland (PRN)?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website