Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 30 oktober 2013

Midwaste verenigt Brabantse gemeenten en zet restafval in markt

Midwaste heeft samen met haar leden een aanbesteding uitgewerkt voor 56 Brabantse gemeenten.

North_Brabant-Flag.svg.pngDe Brabantse vlag

Het gaat om de verwerking van 400 kton huishoudelijk restafval en ongeveer 100 kton gft-afval op jaarbasis. De nieuwe overeenkomst moet ingaan op 1 februari 2017. In de aanbesteding wordt uitgegaan van een looptijd van vijf jaar met de mogelijkheid van twee keer een verlenging met drie jaar.

De aanbesteding is gecoördineerd door de coöperatieve vereniging Midwaste, met ondersteuning van Adviesbureau KplusV. Deelnemers aan deze  aanbesteding zijn de gemeenten die horen tot het werkgebied van Saver en de gemeenten Breda, Tilburg, Den Bosch, Oss, alsmede Eindhoven met omliggende gemeenten. De aanbesteding is opgedeeld in zes percelen, waarbij Saver en deze gemeenten ieder een eigen perceel hebben. In totaal doen 56 gemeenten met 2,2 miljoen inwoners mee aan de aanbesteding.

Percelen

In de aanbesteding zijn voor deze percelen goeddeels identieke voorwaarden opgenomen. Ook is er sprake van een nog onbekend plafondbedrag. De aanbesteding wordt donderdag gepubliceerd.

"Binnen Brabant werd de afgelopen maanden snel overeenstemming bereikt over deze bijzondere vorm van samenwerking bij een dergelijke grote aanbesteding", laat Midwaste weten. De Midwaste-leden stelden samen met Eindhoven een aanbesteding op. Waar vervolgens de andere Brabantse gemeenten zich bij aansloten. De gemeenten in de Kempen vinden het nog te vroeg om het restafval naar de markt te brengen. Zij komen mogelijk later met een eigen aanbesteding. Ook de in de Bestuurscommissie Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel samenwerkende gemeenten (Boekel, Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis) nemen niet deel aan deze aanbesteding voor de verwerking van restafval en GFT-afval.

Boven de markt

Momenteel verzorgt Attero in Wijster nog de restafvalverwerking, in het zogenaamde Stivam II-contract, dat eind juni 2016 afloopt. Het restafval van de Brabantse gemeenten was het laatste grote volume dat nog boven de markt bleef hangen. Andere Stivam gemeentes hebben al aanbesteed, zoals Rova, GAD en VAB, Berkel Milieu en Circulus en de Drentse gemeenten.

De Brabantse gemeenten onderzochten al lange tijd of een gezamenlijke aanbesteding de beste optie was. De regio West-Brabant stelde in november 2012 een werkgroep in die voor zoveel mogelijk gemeenten van de regio West Brabant de Europese aanbesteding (in verschillende percelen) van diverse afvalfracties voor moest bereiden. Tegelijkertijd waren de Brabantse Midwaste partners bezig met een onderzoek naar de mogelijkheden om in eigen verband een bestek op de markt te plaatsen. De overkoepelende Vereniging van Contractanten VvC, waarin alle Brabantse regio’s zijn vertegenwoordigd voor de huidige verwerkingscontracten met Attero voor restafval en gft, hield zich toen buiten deze discussie.

Meer weten over Coöperatieve Vereniging Midwaste UA?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website