Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 07 mei 2014

Resultaten Arnhem hoopgevend maar nog geen onverdeeld succes

De eerste resultaten van het omgekeerd inzamelen in Arnhem stemmen de wethouder tot tevredenheid. De doelstelling voor oud papier lijkt binnen handbereik, maar voor plastic en restafval is dat nog niet helemaal.

campagne Afval laten we we wat van maken Arnhem.jpgArnhem doet sinds januari in drie wijken een proef met omgekeerd inzamelen. Ongeveer 8.000 huishoudens werken nu met deze nieuwe wijze van afval inzamelen.

Opvallend

Opvallend is dat de resultaten voor oud papier ruim voor op schema liggen in alle drie de wijken. Maar voor plastic moet er in alle drie de wijken nog een slag geslagen worden. De hoeveelheid ingezameld plastic is weliswaar overal toegenomen, maar blijft tussen 20 procent en 50 procent achter bij de doelstellingen. Hoofddoel van het omgekeerd inzamelen is het omlaag brengen van de hoeveelheid restafval. Dat lijkt in twee van de drie wijken te lukken, daar nam de hoeveelheid af van 270 kilo per inwoner per jaar naar 200, en van 305 kilo naar 230. Alleen de wijk Over het Lange Water wijkt in dat opzicht af. De prognose is zelfs dat de hoeveelheid ingezameld restafval daar iets zal stijgen, van 206 kilo per inwoner naar 210. Hoe dat kan is nog niet duidelijk.

Wethouder Margreet van Gastel is positief gestemd over de eerste resultaten: “Het veranderen van de wijze van afval inzamelen heeft een flinke impact op het gedrag van mensen. We hebben bewust veel aandacht besteed aan communicatie en voorlichting. Mede dankzij de inzet van afvalambassadeurs uit de startwijken en de afvalcoaches die mensen helpen en aanspreken op hun gedrag, zijn we op de goede weg. Dat is vooral een compliment aan alle inwoners uit de startwijken.”

Gerelateerde artikelen