Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 06 juni 2014

Ipo en OM stellen handhavingsstrategie vast

Handhavende instanties, zoals overheden, omgevingsdiensten, het Openbaar Ministerie en de politie, treden voortaan op een zelfde manier op bij overtredingen in de leefomgeving.

Woensdag is de Landelijke Handhavingsstrategie door het Ipo (Interprovinciaal Overleg) en het Openbaar Ministerie aangeboden aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Daarmee moet een gelijk speelveld ontstaan, waarbij men ervan uit kan gaan dat handhavers zodanig optreden dat het rechtsgevoel wordt gerespecteerd en de leefomgeving veilig, schoon en gezond blijft.

"Tot nu toe ontbrak een uniforme aanpak voor strafrecht en bestuursrecht. Ingrijpen of sanctioneren bij overtredingen gaat voortaan volgens een vast stramien. Dit geeft duidelijkheid aan zowel vergunninghouders als de toezichthouders,” aldus Ipo-portefeuillehouder Henk van de Boer.

Eerder kwam er al een strategie voor handhaving bij bedrijven die grootschalig met gevaarlijke stoffen werken (BRZO-bedrijven). Deze landelijke strategie heeft echter een veel groter bereik en gaat over het volledige omgevingsrecht, maar ook over het bestuurs- en strafrecht.

Meer weten over Interprovinciaal Overleg (IPO)?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website