Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 22 augustus 2014

Ook in gewest Brussel gaan stemmen op voor statiegeld blik

Het wordt tijd dat Brussel een tandje bijsteekt op het vlak van hergebruik van afval, vind de partij Brussel Groen. In het gewest worden ontwikkelingen in Wallonië en Vlaanderen op de voet gevolgd.

Het gewest Brussel loopt al jaren achter op Vlaanderen op het gebied van afvalscheiding. Op dit moment ligt het scheidingspercentage in Brussel op 30 procent, ver onder het Europese gemiddelde. Wallonië presteert traditioneel ook niet goed, maar daar wordt aan een inhaalbeweging begonnen: de Waalse regering wil statiegeld invoeren op onder meer blikjes. Vlaanderen zou deze mogelijkheid ook overwegen.

Pijnpunt

“Alle recente inspanningen ten spijt lijkt het niet haalbaar om met ongewijzigd beleid de Europese doelstelling te halen. “Extra inspanningen zijn daarom nodig!”, zegt Annemie Maes, Brussels parlementslid (Groen). “Dergelijk terugnamesysteem kan helpen om de Brusselse sorteerdoelstelling te halen. Bovendien is het ook een belangrijk wapen in de strijd tegen zwerfvuil, ook een belangrijk pijnpunt in ons gewest.”

Aangezien het Brusselse regeerakkoord geen duidelijk omschreven afvaldoelstellingen kent, zal Maes de nieuwe Brusselse staatssecretaris voor Afval en Netheid in september vragen naar zijn beleidsinitiatieven voor een statiegeldsysteem in Brussel. Ze wijst op het belang van gelijke systemen in de drie Belgische regio’s, om onduidelijkheid en perverse effecten in de grensgebieden te vermijden.