Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 13 november 2014

Nieuwe Philipsfabriek voor refurbishment van medische systemen

Met de ingebruikname van een nieuwe fabriek voor volledig gereviseerde medische systemen wil Phiips de financiële- en milieuvoordelen van de circulaire economie naar de gezondheidszorg brengen.

Philips+refurbished+systems+facility+in+Best+the+Netherlands+2jpg.jpg
Foto: Philips, Frank van Beek

De nieuwe fabriek in Best richt zich op de revisie van röntgensystemen, MRI- en CT-scanners en interventionele röntgensystemen voor het Diamond Select-programma van Philips. Via dit programma wordt gebruikte apparatuur omgebouwd tot 'als nieuwe' systemen met volledige garantie. Door onderdelen te vervangen en de software bij te werken met de nieuwste releases worden de systemen aangepast aan de huidige behoeften van klanten. Vandaag word de fabriek in Best officieel in gebruik genomen.

Ontwerp- en ontwikkelingsfase

Met de opening van de nieuwe fabriek in Best wordt de business van gereviseerde gebruikte systemen, ook wel refurbished systemen genoemd, een integraal onderdeel van Philips' R&D en productielocatie in Best, die zich richt op innovaties voor de wereldwijde gezondheidszorgmarkt. De samenwerking tussen de ontwerp- en productieafdeling voor nieuwe systemen met de afdeling voor refurbished systemen kan zo verder worden geoptimaliseerd. In de ontwerp- en ontwikkelingsfase zal sterke nadruk liggen op hergebruik van zo veel mogelijk componenten na het einde van de aanvankelijke levensduur van een apparaat.

Philips+refurbished+systems+facility+in+Best+the+Netherlandsjpg.jpg
Foto: Philips, Frank van Beek

'Herontwerp waardeketens'

"Bij Philips zijn we onze bedrijfsvoering en onze waardeketens van toeleverancier tot eindgebruiker fundamenteel aan het herontwerpen," zegt Frans van Houten, CEO van Philips. "De nieuwe faciliteit voor volledig gereviseerde systemen ondersteunt onze de ambitie om onze klanten te ondersteunen met innovatie dienstverleningsmodellen waarbij je de functionaliteit en voordelen van producten verkoopt in plaats van de producten zelf. Zo kunnen we zorgen voor een langere gebruiksduur en gesloten kringlopen door middel van revisie en het hergebruik van onderdelen. Daarmee kunnen we de wereldwijde economie verder op weg helpen naar duurzame groei op de lange termijn."

Binnen de gezondheidszorg worden momenteel de eerste stappen gezet op weg naar een circulaire economie. In de komende jaren wordt dan ook een gestaag groeiende vraag naar gereviseerde systemen verwacht. Naast de nieuwe fabriek in Best en beschikt Philips nog over twee vergelijkbare faciliteiten in de Verenigde Staten waar ook echografiesystemen en PET-systemen tot 'als nieuw' worden gereviseerd.