Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 23 augustus 2018

Tekort aan medewerkers, maar kringloopbranche groeit

De ruim tweehonderd bij Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) aangesloten kringloopwinkels zagen het aantal klanten en de winkelomzet afgelopen jaar, net als in 2016, stijgen.

Het aantal kringloopwinkels nam in een jaar tijd met 7 procent toe en het aantal klanten groeide evenredig. De kringloopbranche laat hiermee voor het derde jaar op rij groei zien. In 2017 nam de hoeveelheid door de kringloop ingezamelde spullen met 5 procent toe. De winkelomzet groeide met 4 procent. Met name in de afgelopen kerstvakantie, toen de VPRO serie Het Succes van de Kringloopwinkel werd uitgezonden, was het ongekend druk bij veel winkels, stelt BKN.

Het succes van de kringloopwinkel heeft echter ook een keerzijde. “De drukte leidt tot een groeiend personeelstekort”, aldus Leonie Reinders, directeur van de branchevereniging voor non-profit kringloopbedrijven. “Kringloopwinkels hebben moeite de werkplekken bezet te krijgen. We hebben berekend dat een gemiddelde kringloopwinkel vier vacatures heeft. Als je bedenkt dat bij een doorsnee kringloopwinkel alles bij elkaar opgeteld zestig mensen werken, dan wordt wel duidelijk dat de krapte op de arbeidsmarkt inmiddels ook de kringloop raakt”. Het personeelstekort betreft alle soorten functies binnen kringloopwinkels; betaalde functies, vrijwilligerswerk en bijzondere trajecten.

Oproep aan bemiddelaars

Volgens de branchevereniging zou het helpen als gemeenten en andere instanties, die bemiddelen in het vinden van werk voor kwetsbare mensen, wat eerder aan Kringloopwinkels denken – en ze steunen. Kansen zijn er volop. Er zijn naar schatting in Nederland zo’n 1,5 miljoen mensen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen en een deel daarvan komt maar niet aan het werk.

Bij de kringloop is er voldoende vraag naar deze mensen. “Als sector hebben we al decennia lang ervaring in het omgaan met allerlei beperkingen van mensen. Veel mensen die bij de Kringloop terecht komen bloeien helemaal op. Door de grote variatie aan werkzaamheden, van leiding geven tot administratie tot kleding sorteren, is er voor iedereen, mét of zonder beperking, wel passend werk te vinden”.

Rek er nog niet uit

Ondanks het tekort aan medewerkers denkt Reinders dat de kringloop voorlopig nog niet uitgegroeid is. “Het wordt weliswaar een flinke uitdaging voldoende mensen te vinden om de steeds grotere hoeveelheden spullen te sorteren, de winkels te bevoorraden én leuk in te richten, maar gezien de toenemende aandacht voor klimaat, de circulaire economie en de populariteit van vintage, verwacht ik niet dat alleen de vraag naar tweedehands spullen zal blijven stijgen, maar ook het aantal mensen dat bij de kringloop wil werken zal toenemen”.