Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 14 december 2018

Coca-Cola investeert in recycle-startup Ioniqa

Coca-Cola verstrekt een lening aan Ioniqa Technologies om de recycling van petplastic te bevorderen. Het is onbekend hoe hoog de investering is.

coca-cola-1449843_1280.jpgEind 2019 moeten plastic flessen van Coca-Cola voor 50 procent bestaan uit gerecycled petplastic.

Ioniqa is een spinoff van de Technische Universiteit Eindhoven en bouwt op dit moment zijn eerste fabriek voor het hoogwaardig recyclen van petplastic in het Limburgse Geleen. In deze fabriek wil het bedrijf vanaf de zomer van 2019 petplasticafval circulair omzetten in hoogwaardige grondstoffen, waarvan nieuwe producten voor voedselverpakkingen kunnen worden gemaakt.

De investering van de frisdrankproducent is bedoeld voor de ontwikkeling van de recyclingtechnologie, waarbij depolymerisatie wordt gebruikt voor het recyclen van plastic van verschillende kleuren, kwaliteiten en condities tot gezuiverde bouwstenen. Hiervan kan vervolgens kleurloos, hoogwaardig petplastic worden gemaakt.

Gerecycled petplastic

Eerder maakte Coca-Cola al bekend dat de Canadese recycler Loop Industries de komende vijf jaar gerecycled pet gaat leveren aan Coca-Cola-bottelaars. Eind 2019 wil de frisdrankproducent dat de plastic frisdrankflessen die het aanbiedt voor verkoop, voor de helft uit gerecycled petplastic bestaan. “Deze twee overeenkomsten bieden kansen op weg naar een kringloopeconomie, doordat petafval van slechte kwaliteit wordt omgezet in zuiver pet dat geschikt is voor voedselverpakkingen”, geeft Robert Long van The Coca-Cola Company aan. “We zijn vastbesloten om te blijven investeren in het ontwikkelen van de juiste partnerschappen en initiatieven om te komen tot een wereld zonder afval.” Het bedrijf ziet in verbeterde recycling een volgende grote stap in die richting.

Ioniqa-directeur Tonnis Hooghoudt beschouwt de investering van Coca-Cola als een bevestiging dat zijn bedrijf op de goede weg is. “We zorgen voor een aanzienlijk herstel en hergebruik van plasticmateriaal, dat anders misschien niet zouden worden gerecycled. In onze fabriek kunnen we volgend jaar moeilijk te recyclen pet-plastic omzetten in algemener bruikbaar gerecycled materiaal.” Naar verwachting is de fabriek goed voor een productie van 100 kton petgrondstof.