Op basis van een representatieve steekproef onder 112 gemeenten verwacht Vereniging Eigen Huis (VEH) dat de afvalstoffenheffing in 2021 gemiddeld met 7,5 procent stijgt.
Uit de steekproef blijkt dat in 35 van de 112 gemeenten de stijging meer dan 10 procent bedraagt. Uitschieters zijn de gemeenten Oss met een ruim 38 procent hogere heffing, gevolgd door Urk en Bunschoten met een heffing die 30 procent of meer stijgt. Opmerkelijk is dat de heffing in elf gemeenten daalt, het meest in Arnhem (-20 procent) en Midden-Drenthe (-12,6 procen).
Als belangrijkste oorzaak van de verhogingen noemt VEH de verhoogde afvalstoffenbelasting voor het storten en verbranden van afval. In 2019 ging deze belasting van 13 euro naar 31 euro per ton afval. Veel gemeenten berekenen deze kosten, al dan niet gefaseerd, door in een hogere afvalstoffenheffing.
De VNG bevestigt dat de door de VEH verwachte stijging van de afvalstoffenheffing deels valt te verklaren uit de forse verhoging van de afvalstoffenbelasting in 2019. De vereniging ziet echter ook dat de verwerkingskosten voor afval stijgen en de opbrengsten uit afval in veel gemeenten dalen.
Verder leidde de coronacrisis tot meer thuiswerkers en zo tot 35 miljoen euro extra kosten voor het afvalbeheer, wijst de VNG op onderzoek van onderzoeksbureau AEF. In 2020 konden gemeenten hiervoor nog naar de overheid kijken omdat dit onvoorziene coronakosten zijn. In 2021 zijn dit echter extra kosten die te ramen zijn voor gemeenten.
Hogere kosten voor het afvalbeheer werden in het verleden door gemeenten nog weleens afgetopt, maar met de structurele financiële problemen die gemeenten hebben in het sociaal domein kunnen vele zich deze luxe niet meer permitteren, geeft de VNG nog een laatste reden voor hogere heffingen.
VEH verwacht dat huiseigenaren in 2021 gemiddeld bijna 820 euro aan onroerendzaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing en rioolheffing betalen. Dat is 4,1 procent meer dan dit jaar. De gemiddelde stijging van de OZB valt nog mee, maar kan volgend jaar zomaar omhoog schieten als de regering gemeenten niet steunt met meer geld voor maatschappelijke zorgtaken, waarschuwt de vereniging.
Begin maart 2021 publiceert de vereniging het overzicht van de woonlasten in alle gemeenten. In 2020 betaalde Nederlandse huishoudens gemiddeld al 9,5 procent meer aan afvalstoffenheffing.
» VEH
onderzoek gemeentelijke woonlasten 2021: steekproef in 112
gemeenten