Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 02 februari 2021

RetourMatras gaat schuim uit matrassen recyclen

Matrasrecyclingfabriek RetourMatras gaat in Lelystad het schuim uit oude matrassen recyclen tot een grondstof voor nieuw schuim. Daarnaast wil het bedrijf een nieuwe fabriek in Etten-Leur en een eerste fabriek in België openen.

Afgedankte matrassen bij RetourMatras in Alphen aan den Rijn.
Foto: AfvalOnline

Momenteel verwerkt RetourMatras naar eigen zeggen 90 procent van de onderdelen van oude matrassen tot nieuwe grondstoffen voor onder andere isolatiemateriaal. De nieuwe technologie biedt de mogelijkheid om het schuim uit oude matrassen te verwerken tot grondstof voor nieuw schuim in matrassen of andere schuimproducten, zoals banken en stoelen. Dankzij deze technologie kan RetourMatras jaarlijks het schuim van meer dan 200.000 afgedankte matrassen omzetten in polyol, een belangrijke bouwsteen voor nieuw schuim. De inzet hiervan is te danken aan Ikano Industry, matrassenproducent van Ikea, dat zich heeft aangesloten bij de bestaande RetourMatras-investeerders Ingka Investments en Renewi.

Nanne Fioole, directeur van RetourMatras: "We zoeken voortdurend naar manieren om samen met de industrie onze teruggewonnen materialen te upcyclen naar duurzame producten, zoals het bonded foam dat we produceren uit gerecycled schuim. We zijn blij met het toetreden van Ikano Industry en de voortdurende steun van Ingka Investments en Renewi voor de groei en toekomst van RetourMatras.”

Etten-Leur en België

Daarnaast laat het matrasrecyclingbedrijf weten twee nieuwe fabrieken te gaan openen. In Etten-Leur komt de vierde faciliteit in Nederland en ook in België komt een RetourMatras-fabriek. Afgelopen jaar opende het bedrijf nog zijn derde faciliteit in het Brabantse dorpje Zeeland. Met de komst van deze nieuwe fabrieken later dit jaar verwacht het bedrijf te groeien naar het recyclen van meer dan 1,5 miljoen matrassen per jaar in België en Nederland. De hoogte van de investeringen zijn niet bekendgemaakt.