De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) maakt zich sterk voor minder gebruik van primaire grondstoffen. Om de toepassing van recyclaat te bevorderen ziet de partij mogelijkheden voor bijmengverplichtingen, heffing op ruwe grondstoffen en het verlagen van BTW voor gerecycled plastic.
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart vroeg AfvalOnline aan politieke partijen uit de doeken te doen wat zij de komende jaren noodzakelijk vinden op het gebied van afval en de circulaire economie. Vandaag de bijdrage van Chris Stoffer van de SGP.
De SGP staat voor rentmeesterschap, ook in de omgang met grondstoffen en afval. Dat betekent dat we in willen zetten op minder gebruik van ruwe grondstoffen, langere inzetbaarheid van apparaten en bouwmaterialen, meer hergebruik van grondstoffen en recyclaat en het beperken van negatieve milieueffecten in de afvalketen.
Inzet op een circulaire economie betekent niet dat je moet stoppen met nadenken. De SGP heeft zich sterk gemaakt voor het schrappen van de importheffing voor buitenlands afval. Als in het Verenigd Koninkrijk meer afval gestort wordt, omdat ze daar simpelweg niet voldoende verbrandingscapaciteit hebben, is het heel kortzichtig als je dat negeert. Die heffing moet zo snel mogelijk van tafel. De SGP heeft zich ook verzet tegen de CO2-heffing voor afvalenergiecentrales. Afval verbranden blijft voorlopig nodig. Niet alles kan gerecycled worden, ook al doe je nog zo je best. Een CO2-heffing bovenop de bestaande en sterk gestegen afvalstoffenbelasting werkt contraproductief.
Gebruik van recyclaat is vaak duurder dan gebruik van ruwe grondstoffen. Dat maakt gebruik van recyclaat minder aantrekkelijk en remt het gebruik ervan. De SGP vindt dat de vraag naar recyclaat gestimuleerd moet worden door bijvoorbeeld bijmengverplichtingen, heffingen op ruwe grondstoffen, het verlagen van de BTW voor gerecycled plastic en/of meer circulair inkopen door overheden. Dat helpt meer dan aanbod gedreven beleid.
Zodra stoffen als afvalstoffen zijn aangemerkt gelden strenge regels. Dat kan het gebruik van waardevolle afvalstoffen als nieuwe grondstof belemmeren. De SGP vindt dat de afvalstoffenregelgeving zo aangepast moet worden dat het eenvoudiger wordt om waardevolle afvalstoffen als grondstof aan te merken.
In de bouwwereld is ook een slag te maken met hergebruik van bouwmateriaal. De SGP wil de MilieuPrestatieNorm voor grote gebouwen aanscherpen, zodat dit hergebruik aangemoedigd wordt. Overheden kunnen in hun aanbestedingsbeleid een belangrijke aanjager zijn van circulair bouwen.
De SGP heeft gemerkt dat de afvalverwerkingsketen aanloopt tegen vervuiling van afvalstromen, waardoor hergebruik en recycling belemmerd wordt. Het is van belang om recycling meer centraal te stellen dan sec het verminderen van de hoeveelheid restafval.
Zwerfafval is de SGP een doorn in het oog. We zijn daarom voorstander van uitbreiding van de statiegeldregeling naar kleine blikjes en flesjes.
De SGP wil meer aandacht voor de recycling van zonnepanelen. De groei van de vraag naar schaarse metalen voor de energietransitie overstijgt de groei van de winning, een achilleshiel voor een goede transitie. Hier moeten in Europees verband afspraken over gemaakt worden. Via regelgeving en subsidievoorwaarden moet de recycling van zonnepanelen gestimuleerd worden.