Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 16 maart 2021

Black Bear Carbon gaat toch naar Chemelot

Black Bear Carbon wil een fabriek gaan bouwen op het industriepark Chemelot in Geleen. Naar verwachting gaat de bouw in het derde kwartaal van 2021 van start.

In de fabriek wil Black Bear Carbon (BBC) rubbergranulaat, dat afkomstig is van auto- en vrachtwagenbanden, omzetten in producten zoals olie, gas en carbon black. Volgens het Limburgse bedrijf sluit dit circulaire proces naadloos aan bij de ambitie van Chemelot en de regio om zich te transformeren naar de eerste European Circular Hub. Het opslaan, shredderen en voorbewerken van banden zal bij leveranciers gebeuren.

Black Bear Carbon en Chemelot hebben eind 2020 een vergunning aangevraagd voor deze fabriek, die, onder de naam Recovered Carbon Black Nederland (RCBNL), als een volledige dochter van Black Bear Carbon zal gaan opereren. Volgens de bedrijven bedragen de kosten van dit project tientallen miljoenen euro’s, maar een exact bedrag noemen ze niet. De nieuwe fabriek levert naar verwachting zo’n dertig banen op in de regio.

Zorgen

De komst naar Chemelot is opvallend, aangezien de lokale politiek zich medio 2019 nog bezorgd uitliet over de eventuele komst van de fabriek. Het proces van Black Bear zou namelijk ‘gevoelig zijn voor incidenten’. Na een brand in februari 2019 van haar fabriek in Nederweert, een joint venture met Kargro, had BBC eigenlijk het plan om naar Rotterdam te gaan. In de loop van 2020 bleek de realisatie van RCBNL daar moeilijk haalbaar door de stikstofproblematiek. In nauwe samenwerking met Chemelot heeft BBC de alternatieven bekeken en besloten zich te vestigen in Zuid-Limburg.