Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 17 mei 2021

Vrijspraak voor Wubben en Oliehandel Koeweit

In een tien jaar oude zaak om fraude met de export van afvalolie zijn Wubben en Oliehandel Koeweit vrijgesproken. Daarnaast heeft een directeur van het voormalige North Refinery een lagere straf gekregen.

In 2017 werden North Refinery, Wubben en Oliehandel Koeweit veroordeeld voor het tussen 2006 en 2011 samen en in vereniging doorvoeren van afvalolie naar Duitsland, zonder dat de autoriteiten daarover waren ingelicht en daarvoor toestemming hadden gegeven. De benodigde Evoa-documenten werden daarvoor valselijk ingevuld. De twee directeuren van North Refinery werden bovendien veroordeeld voor het feitelijk leidinggeven aan deze strafbare feiten.

Maar een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden brengt daarin verandering. Wubben en Oliehandel Koeweit hadden met North Refinery de afspraak dat het door hun ingezamelde olie bij North Refinery een bewerkingshandeling zou ondergaan, waarna het bewerkte materiaal naar een installatie in Duitsland zou gaan voor verdere verwerking. De transporten vanaf Wubben en Oliehandel Koeweit zouden dus het land niet verlaten. Maar in de praktijk bleek dat er wel degelijk transporten vanuit die bedrijven – dus zonder dat ze bij North Refinery werden gelost – rechtstreeks naar Duitsland gingen. Alleen daar waren Wubben en Oliehandel Koeweit, die op dat moment officieel kennisgevers zouden zijn, niet van op de hoogte. Die dachten dat de transporten naar Farmsum gingen. Dat die transporten rechtstreeks door werden gesluisd naar Duitsland, blijkt volledig het handelen te zijn geweest van de directeuren van North Refinery, zonder medeweten van de andere twee bedrijven. Dat acht het hof nu bewezen en daarom volgt vrijspraak voor Wubben en Oliehandel Koeweit.

Daarnaast heeft één van de directeuren van North Refinery een lagere straf gekregen omdat niet voor ieder transport kan worden bewezen dat hij hiervan op de hoogte was en opzettelijk illegale handelingen daartoe verrichtte. Vaak was het de mededirecteur die verantwoordelijk bleek.