Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 22 oktober 2021

Bouw installatie voor petflesrecycling in België gestart

De Franse bedrijven Sources Alma en Suez zijn deze week van start gegaan met de bouw van een installatie die petflessen gaat recyclen.

Beeld van de toekomstige Filao-fabriek.
Foto: Sources Alma

De petflessen die Fost Plus met blauwe zakken in België inzamelt, zullen via vijf Belgische pmd-sorteercentra in de zogeheten Filao-fabriek in Charleroi terecht komen. In de fabriek worden de technologieën van Suez (droge sortering, wassen) en Alma Sources (lasersortering, extrusie) gecombineerd.

Eerder was al bekend dat het petrecyclaat waarvoor deze installatie gaat zorgen, gebruikt gaat worden voor nieuwe flessen van Sources Alma. Het doel is dat 80 procent van het ingezamelde petmateriaal voor recycling gebruikt gaat worden. Daarnaast heeft de producent van gebotteld water aangegeven dat de nieuwe flessen met behulp van deze fabriek voor meer dan 50 procent uit gerecycled petplastic zullen gaan bestaan.

Lokale kringloop

Naar verwachting wordt de fabriek eind 2022 in gebruik genomen voor een periode van 20 jaar. De fabriek zal jaarlijks 4 kton petplastic gaan recyclen. Het project kost 40 miljoen euro en wordt deels gefinancierd met steun van het SRIW, de regionale investeringsmaatschappij van het gewest Wallonië.

Mik van Gaever van Fost Plus: "Het is de ambitie van Fost Plus om een lokale circulaire economie te creëren. Door in België recyclagecapaciteit te creëren, vermijden we transportgerelateerde CO2-emissies, creëren we duurzame banen en stellen we hoogwaardige secundaire grondstoffen ter beschikking van de lokale industrie.”