Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 07 december 2021

Britse fusie Veolia-Suez stuit op mededingingsbezwaren

De fusie van Veolia en Suez zou kunnen leiden tot een vermindering van de concurrentie op de markt voor afvalbeheer in het Verenigd Koninkrijk.

Veolia en Suez zijn twee van de grootste leveranciers van afvalbeheerdiensten aan gemeenten en bedrijven in het Verenigd Koninkrijk (VK), en wereldleiders in de sector. De geplande fusie van de twee bedrijven wordt beoordeeld door een aantal mededingingsautoriteiten in verschillende landen. Beide bedrijven zijn actief in de gehele toeleveringsketen van afvalbeheer, van de inzameling van afval tot de exploitatie van stortplaatsen en installaties voor compostering en verbranding. De bedrijven leveren ook water- en afvalwaterbeheerdiensten aan industriële klanten.

De Britse Competition and Markets Authority (CMA) heeft tijdens haar onderzoek van de fusie een aantal klachten ontvangen van klanten en andere marktdeelnemers en heeft een aantal mededingingsbezwaren vastgesteld die ertoe kunnen leiden dat gemeenten hogere prijzen gaan betalen, met een domino-effect voor de belastingbetalers.

Klein aantal

De CMA maakt zich met name zorgen over het feit dat Veolia en Suez twee van slechts een klein aantal leveranciers zijn die actief zijn in het VK en die in staat zijn om de grootste en meest complexe afvalbeheercontracten met gemeenten uit te voeren. Als gevolg hiervan zou de fusie kunnen leiden tot hogere prijzen en diensten van lagere kwaliteit voor een reeks afvalbeheeractiviteiten in het VK.

"Raden geven honderden miljoenen ponden uit aan afvalbeheerdiensten", zegt Andrea Coscelli, Chief Executive van de CMA. "Elk verlies van concurrentie op deze markt kan leiden tot hogere prijzen voor lokale autoriteiten, waardoor de belastingbetaler de rekening moet betalen, en minder innovatie om de Net Zero-doelstellingen te bereiken. Iedereen in het VK maakt op de een of andere manier gebruik van afval- en recyclingdiensten, daarom is het van vitaal belang dat deze deal aan meer gedetailleerd onderzoek wordt onderworpen als onze zorgen niet worden weggenomen." De CMA signaleerde ook mededingingsbezwaren in verschillende markten voor waterbeheer, waar onvoldoende concurrentie na de fusie zou kunnen betekenen dat industriële klanten ook hogere prijzen zouden moeten betalen.

Veolia en Suez hebben nu vijf werkdagen om voorstellen in te dienen om de zorgen van de CMA weg te nemen. Als er geen geschikte voorstellen worden ingediend, wordt de deal doorverwezen voor een diepgaand fase 2-onderzoek.