Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 20 december 2021

15 miljoen voor installatie Umincorp in Rotterdam

Het Rotterdamse Energietransitiefonds investeert samen met InvestNL 15 miljoen euro in een nieuwe fabriek van Umincorp in de Rotterdamse Merwe-Vierhavens (M4H).

Een mix van plastic deeltjes vlak voor dat deze wordt gesorteerd met MDS.
Foto: Umincorp

Umincorp heeft een innovatieve manier van het sorteren van plastic soorten ontwikkeld met Magnetic Density Separation (MDS)-technologie. Dankzij deze techniek kan het bedrijf meer plastic uit huishoudelijk afval recyclen en gaat er minder de oven in. De techniek wordt al toegepast bij onder meer Van Werven, en in Amsterdam bij PRA. Umincorp wil komend jaar een nieuwe fabriek bouwen in Rotterdam. Hiermee wil Umincorp zich in eerste instantie richten op de recycling van pet, de meest gebruikte plasticsoort voor verpakkingen.

6 miljoen euro van de totale investering in de nieuwe Rotterdamse recyclingfabriek komt uit het Energietransitiefonds Rotterdam. Het betreft de eerste grote investering uit het fonds dat de gemeente in 2020 oprichtte om grote duurzame investeringen van bedrijven, woningeigenaren en organisaties in Rotterdam mogelijk te maken. Deze investeringen moeten de uitstoot van CO2 verminderen, woningen en bedrijfspanden verduurzamen en verbeteren, de luchtkwaliteit verbeteren of het gebruik van fossiele grondstoffen verminderen. Het Rotterdamse Energietransitiefonds bevat in totaal 100 miljoen euro voor grote investeringen in duurzame projecten van bedrijven, en 30 miljoen euro voor duurzaamheidsleningen aan kleinere bedrijven, verenigingen, VVE’s en particulieren.

Klimaatdoelen

“Jaarlijks verdwijnt er voor miljoenen tonnen aan plastic in verbrandingsovens, dat is doodzonde”, zegt Arno Bonte, de Rotterdamse wethouder van Duurzaamheid. “Daarom investeren we als gemeente graag in deze recyclefabriek. Met deze hoogwaardige recycling voorkomen we het verspillen van plastic afval en besparen we duizenden tonnen aan CO2. Dat helpt ons in het halen van onze klimaatdoelen en bij het vormgeven van een circulaire economie in Rotterdam.”

Opschaling

Jaap Vandehoek, medeoprichter Urban Mining Corp: "Onze technologie is inmiddels bewezen en biedt alle kansen om de recyclingmarkt daadwerkelijk op te schudden. We laten zien dat het anders kan. Opschaling stelt ons in staat onze impact te vergroten en een cruciale bijdrage te leveren aan de uitdagingen op het gebied van recycling. De investering bewijst het vertrouwen in onze aanpak van plastic recycling en helpt ons de volgende stap te zetten in de uitrol in Nederland en daarbuiten."