Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 22 februari 2022

De Vries Recycling garandeert einde-afvalstatus voor EPS

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft een installatie voor de verwerking van EPS van De Vries Recycling beoordeeld als R3-faciliteit. Het bedrijf uit Urk kan daardoor meer EPS importeren en het gerecyclede product beter verhandelen.

De Vries - foto 2.jpg
Eigenaar Gerrit van Veen is bij met de R3-status.
Foto: Addo van der Eijk

Het recyclingproces voldoet aan de Europese Reach-verordening (regels voor gevaarlijke stoffen) om EPS-afval om te zetten in een nieuwe waardevolle en duurzame grondstof, laat Gerrit van Veen, eigenaar van De Vries Recycling, weten. “Na een positief bericht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van afgelopen donderdag kunnen we de einde-afvalstatus garanderen voor ons gerecyclede product. Volgens branchevereniging NRK zijn we nu de eerste R3-faciliteit voor de verwerking van EPS in Nederland.”

Import

De R3-status heeft verschillende voordelen. “Sinds de laatste wijziging van de Evoa [Europese regels voor export van afval red.] stellen veel landen bij de export van plastic, en dus ook EPS, als eis dat de ontvangende faciliteit de R3-status heeft”, vertelt Van Veen. “We kunnen nu dus EPS conform de nieuwste wetgeving blijven importeren. Doordat we EPS met een einde-afvalstatus kunnen garanderen, wordt ons gerecyclede product bovendien als grondstof verhandelbaar: klanten kunnen het nog makkelijker toepassen.”

Proces

De Vries Recycling maakt ingezameld EPS schoon, vermaalt het en perst het samen tot blokken van ongeveer 80 kilo. Het gecompacteerde piepschuim wordt vervolgens vermalen, gesmolten, gezuiverd en gevormd tot een hoogwaardig polystyreen re-granulaat. Afnemers kunnen dit weer verwerken tot isolatiemateriaal XPS (geëxtrudeerd polystyreen) dat toepasbaar is in de duurzame huizenbouw.  

Gerelateerde artikelen