Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 10 maart 2022

Alba wil af van haar beursgenoteerde Alba

De Duitse Alba heeft haar beursgenoteerde metaalrecyclingactiviteiten in de etalage gezet omdat het zelfstandig niet de toekomstige uitdagingen aankan.

Eric Schweitzer seo Alba Group plc & Co. KG

De Alba Groep zet haar beurgenoteerde dochter Alba SE, het vroegere Interseroh, te koop. Volgens CEO Eric Schweitzer van de Alba Group is dat nodig omdat de Europese Green Deal zal leiden tot structurele veranderingen in de staalindustrie en Alba daarvoor wil voorsorteren. Alba SE bestaat uit een groep staal- en metaalrecyclingbedrijven. Een goede 93 procent van de aandelen is in handen van Alba Europe Holding, een volledige dochteronderneming van de Alba Group.

De drijfveer achter de verkoop is dat metaalrecyclingbedrijven evenals de staalindustrie zelf de transitie moeten maken om klimaatneutraal te produceren. Om meer schroot in een aanzienlijk hogere zuiverheidsgraad te verwerken, is het belangrijk om de interactie tussen verwerking en metallurgie te optimaliseren, zo verklaart de Alba CEO. "We zijn daarom op zoek naar een strategische investeerder die het grootste deel van Alba SE wil overnemen en samen met ons de mogelijkheden voor organische groei en acquisities wil onderzoeken. In de staalindustrie merk ik een groeiende interesse om directe toegang tot schroot te verzekeren met het oog op klimaatbeschermingseisen en niet alleen afhankelijk te zijn van externe leveranciers." Een volledige verkoop van het belang van de Alba Groep in Alba SE is ook denkbaar, zo laat Schweitzer weten, ook via de beurs.

Het is waarschijnlijk niet de klimaatneutrale toekomst waardoor Schweitzer deze stap heeft genomen. De afgelopen jaren hebben de twee broers Axel en Eric Schweitzer hun deelname in Alba SE vergroot. De overname van de laatste zeven procent mislukte echter. Hierdoor moest een gegarandeerd dividend uitgekeerd blijven worden van bijna 3 miljoen euro. Bovendien werden leningen aangegaan voor de inkoop van aandelen waarvan de rentelasten zwaar wogen, omdat de recyclingactiviteiten niet winstgevend waren.

Uit de rode cijfers

De directie heeft bekend gemaakt dat het resultaat van Alba SE voor rente en belastingen over 2021 13,4 miljoen euro zal bedragen. Dat was hoger dan de 11 tot 13 miljoen euro die de directie oorspronkelijk verwachtte. Een jaarverslag is nog niet gepresenteerd, dat volgt op 29 april. In 2019 en 2020 draaide Alba SE nog met verlies; in 2020 1,2 miljoen euro.

Verdeling vaan aandelen

Vorig jaar zomer splitsten de twee broers de Alba onderneming in twee delen om meer 'agile' te worden. Axel Schweitzer kreeg het volledige eigendom over de belangrijkste activiteiten in Azië. Eric Schweitzer behield na de splitsing alle aandelen in Alba Europe Holding.