Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 14 maart 2022

Waardlanden en Avri doen Russische brandstof in de ban

Reinigingsdienst Waardlanden en afvalinzamelaar Avri nemen geen brandstof meer af van de Russische oliemaatschappij LUKoil.

Waardlanden en Avri hebben dit besloten vanwege de inval van Rusland in Oekraïne. Hoewel beide publieke bedrijven geen contract hebben met LUKoil, namen zij wel brandstof van het bedrijf af. LUKoil heeft namelijk dertien tankstations in het werkgebied van Waardlanden en Avri. Sinds vrijdag 11 maart nemen Waardlanden en Avri geen brandstof van LUKoil meer af. Het besluit geldt voor onbepaalde tijd. Avri blijft wel gebruik maken van een speciale Gas To Liquid (GTL) tank naast het terrein van LUKoil in Geldermalsen. Het bedrijf benadrukt dat deze brandstof niet uit Rusland komt en ook niet door LUKoil verkocht wordt. 

Directeur Hans van den Brule van Waardlanden: “We zijn op ons Kringloopplein in Nieuw-Lekkerland begonnen met een inzamelpunt voor goederen voor de getroffen inwoners van Oekraïne. Dan voelt het gewoon niet goed dat we Rusland tegelijkertijd ook blijven steunen door bij LUKoil te tanken. Ik vind dat we als reinigingsdienst een sterk signaal mogen afgeven. Zolang we Russische brandstof afnemen, dragen we bij aan de financiering van de activiteiten van het huidige Russische regime. Dat willen we niet en daarom stoppen we er mee.”

Waardlanden en Avri melden verder dat voor zover bekend geen andere publieke afvalinzamelbedrijven nu bij LUKoil tanken, maar dat zij desgevraagd hebben aangegeven de actie van Waardlanden en Avri van harte te ondersteunen. De twee publieke bedrijfsleven hopen dat het bedrijfsleven en particulieren hun voorbeeld zullen volgen.

LUKoil en Gazprom

Waardlanden en Avri vinden het besluit ook passend in het licht van het Europese sanctiebeleid richting Rusland. Sinds de Russische inval willen meer bedrijven en overheden af van hun contracten met Russische brandstofleveranciers. Vooral contracten met Gazprom veroorzaken ongemak, omdat dit bedrijf eigendom is van de Russische staat. LUKoil is geen staatseigendom, maar wel het tweede grootste bedrijf van Rusland.