Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 14 maart 2022

Onverwachte problemen nekken EPS-recycler in Terneuzen

PolyStyreneLoop BV, dat in Terneuzen een proeffabriek voor de recycling van polystyreen met broomhoudende brandvertragers opende, is nog geen jaar na de officiële opening failliet verklaard. Onder meer de coronapandemie en stijgende energieprijzen deden het project de das om.

PolystyreneLoop was een gecombineerde inspanning van de EPS- en gebromeerde vlamvertragende industrie. Zij wilden een ​​demonstratie-installatie van 3 kton bouwen en exploiteren met als doel het recyclen van EPS-sloopafval waarbij de vlamvertraging HBCD werd vernietigd en de polystyreen en broom werden teruggewonnen. Afgelopen juni werd die installatie officieel geopend, waarbij voormalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven het bedrijf feliciteerde: "Dankzij jullie innovatie zetten we een nieuwe stap richting het schoner en gezonder maken van ons land, en ook een essentiële stap naar een circulaire economie en bouwsector."

Onverwachte problemen

Amper negen maanden later is echter het doek gevallen voor Polystyrene Loop. Op haar website verklaart het bedrijf: “De opschaling van de nieuwe, innovatieve technologie vanaf de pilotschaal zou een uitdaging zijn, en de poging tot opstarten werd vertraagd door een aantal onverwachte problemen. De ongekende gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar, met Covid-gerelateerde problemen en stijgende energieprijzen, droegen ook bij tot een ernstige impact op de liquiditeit. Langdurige pogingen van directie en raad van commissarissen om de financiën te herstructureren zijn helaas niet gelukt. Er zal in de toekomst waarschijnlijk nog steeds behoefte zijn aan een dergelijk recyclingproces waarbij verontreinigingen eruit worden gefilterd, en het is te hopen dat een andere partij, of partijen, de uitdaging aangaan en verder werken om de technische en commerciële levensvatbaarheid van dergelijke technologieën in de nabije toekomst te bewijzen.”

Op 9 maart sprak de rechtbank Zeeland-West-Brabant het faillissement uit. Advocaat Benne van Leeuwen van VLDW advocaten is aangesteld als curator. Volgens de Provinciale Zeeuwse Courant werkten er zo’n 20 mensen bij het bedrijf. De curator zou werken aan een doorstart.

Voor de bouw van de proeffabriek was een samenwerkingsverband opgericht. Naast diverse EPS-producenten namen hier onder andere ook BRBS Recycling, PlasticsEurope, Fraunhofer en Creacycle deel aan. Het project werd medegefinancierd door de Rabobank en het Life-fonds van de Europese Unie. Bij de officiële opening in juni 2021 sprak directeur Jan Noordergraaf nog over de mogelijke realisatie van een tweede installatie.