Categorie: Management | Gepubliceerd: 22 maart 2022

Vakbond ziet 'zat ruimte voor loonsverhogingen'

FNV wil dat werkgevers de lonen zo snel mogelijk verhogen zodat medewerkers de stijgende kosten voor de eerste levensbehoeften kunnen blijven dragen. Werkgevers in de afvalsector, op dit moment in onderhandeling met de vakbond, zijn gewaarschuwd.

Volgens FNV-voorzitter Tuur Elzinga houden werkgevers op dit moment in veel gevallen onnodig de hand op de knip. “Redenen zoals de coronacrisis, inflatie en nu de oorlog in Oekraïne klinken allemaal heel legitiem, maar tegelijkertijd worden door de meeste bedrijven al die tijd mooie winsten gedraaid. De realiteit is dat veel werkgevers – ook vóór 2020 - al niet stonden te springen om hun winsten eerlijker te verdelen tussen medewerkers, top en aandeelhouders”, stelt de vakbondsman onomwonden. Hij roept werkgevers op om snel uit de slachtofferrol te stappen en te kiezen voor investeringen in hun mensen.

Verder roept FNV de Tweede Kamer op om de energietoeslag te verhogen en voor een grotere groep, tot 130 procent van het minimumloon, beschikbaar te stellen. Ook wil de vakbond dat het wettelijk minimumloon snel naar 14 euro per uur gaat en de AOW en uitkeringen meestijgen, dat huurders een huurkorting krijgen in slecht geïsoleerde huurwoningen met energielabel F of G, en dat het eigen risico in de zorg (tijdelijk) wordt afgeschaft. 

Cao GEO

De oproep tot hogere lonen komt voor de afvalsector op een markant moment. De vorig jaar afgesloten cao Grondstoffen, Energie en Omgeving (Geo), die geldt voor 7.000 mensen die werken bij procesbedrijven, afvalverbranders, servicebedrijven en afvalinzamelaars, loopt per 31 maart 2022 af, oftewel: volgende week. Werkgeversorganisatie WENB sloot afgelopen week met de vakbonden een vierde onderhandelingsronde over een nieuwe cao zonder akkoord af. Op 31 maart staat er een nieuw overleg gepland. De gesprekken zouden wel ‘constructief’ verlopen.

Na het afsluiten van de huidige cao liet vakbond CNV al weten dat in een volgende cao loonafspraken sterk moeten verbeteren. De vakbonden kwamen destijds pas tot een akkoord met werkgeversorganisatie WENB na een estafette van acties door het hele land. Medewerkers van twintig afvalbedrijven hielden zichtbaarheidsacties, stiptheidsacties en werkonderbrekingen, nadat de werkgevers een ultimatum van de vakbonden hadden laten aflopen. Uiteindelijk kwamen ze onder meer een gemiddelde loonstijging van 2,4 procent overeen. De inzet van FNV is ook duidelijk. Afgelopen najaar organiseerde de vakbond nog de Dag van de Onmisbaren voor onder andere de mensen werkzaam in de afvalsector. Die zouden te weinig (financiële) waardering krijgen.