Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 21 april 2022

Is 24 miljoen euro genoeg voor een sterker VTH-stelsel?

Het kabinet heeft 24 miljoen euro uitgetrokken voor een sterker stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Verschillende partijen twijfelen echter of dat afdoende is.

Tijdens het tweeminutendebat Toezicht en Handhaving gisteren (20 april) dienden meerdere Kamerleden moties in voor meer (financiële) middelen voor de versterking van het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Zo stelde Eva van Esch (PvdD) dat de 24 miljoen euro die het kabinet heeft uitgetrokken in het coalitieakkoord, waarschijnlijk niet genoeg zal zijn om alle aanbevelingen van de commissie-Van Aartsen op te volgen. Iets wat het kabinet en de Tweede Kamer wel hebben afgesproken. Ze verzocht de regering daarom nu vast om meer geld vrij te maken voor het versterken van de omgevingsdiensten en de ILT. Joris Thijssen (PvdA) diende een soortgelijke motie in. Daarin vroeg hij alleen niet direct om meer geld, maar om in kaart te brengen wat het gaat kosten om de adviezen van de comissie Van Aarten op te volgen. 

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) ontraadde beide moties. Met 24 miljoen euro wordt volgens haar al een stevige impuls gegeven aan de versterking van het VTH-stelsel. Hoewel ze op vragen van Van Esch moest toegeven dat ze niet wist waar dat bedrag op gebaseerd was, omdat zij destijds niet aan de onderhandeltafel zat, komt ze in mei wel met een bestedingsplan voor de 24 miljoen euro. Daarin zal ze ook kritisch kijken naar de meest efficiënte besteding van de middelen. Mocht het bedrag toch niet voldoende zijn om de aanbevelingen op te volgen, dan zal ze dat aan de Kamer voorleggen, beloofde de staatssecretaris. Thijssen gaf daarop aan te overwegen zijn motie aan te houden tot het bestedingsplan op tafel ligt.

Handhaven in het duister

Kauthar Bouchallikht (GroenLinks) greep een ander rapport over het VTH-stelsel aan voor een motie: 'Handhaven in het duister' van de Algemene Rekenkamer. Daaruit blijkt dat er geen aanpak is van veelplegers van milieu-overtredingen. Bouchallikht diende een motie in om de conclusies van dat rapport over te nemen en uit te voeren, inclusief de inzet van voldoende mensen en middelen. Staatssecretaris Heijnen gaf deze motie oordeel Kamer mee. 

VTH en afval

Kiki Hagen (D66) had tot slot naar aanleiding van de verwerking van afval met chroom-6 nog een motie over de werking van het VTH-stelsel in de afvalverwerking. Ze wil dat specifiek onderzocht wordt hoe het VTH-stelsel in deze sector functioneert. Op verzoek van de staatssecretaris hield ze die motie echter aan. De ILT heeft volgens Heijnen het afgelopen jaar namelijk al bij vier afvalverwerkers onderzoek gedaan, om te kijken of het VTH-stelsel daar effectief is. De resultaten daarvan worden binnenkort openbaar en daar wil ze graag op wachten. 

De Tweede Kamer stemt over de moties op dinsdag 10 mei, na het meireces.

Leefomgeving

Ook het tweeminutendebat Leefomgeving vond gisteren plaats. Daarin vroeg Van Esch aandacht voor plastic in sigarettenfilters en het gebruik van rubbergranulaat in kunstgras. Heijnen had eerder een brief over een mogelijk verbod op plastic in sigarettenfilters beloofd - vóór het meireces. Aangezien het meireces vrijdag 22 april start, begon de tijd te dringen. Heijnen beloofde het PvdD-Kamerlid echter dat de brief echt nog voor het reces naar de Kamer zou gaan.

Van Esch diende daarnaast een motie in om het gebruik van rubbergranulaat bij kunstgrasvelden uit te faseren. Omdat er dit najaar een Europees restrictievoorstel verwacht wordt, vroeg Heijnen echter om ook deze motie aan te houden. Dat deed Van Esch, maar wel op voorwaarde dat Heijnen met minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport spreekt over ondersteuning van gemeenten naar alternatieven.