Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 22 april 2022

Verder onderzoek naar peuken in zwerfafval

De ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaan onderzoeken hoe de hoeveelheid sigarettenfilters in het zwerfafval verminderd kan worden.

Met het onderzoek geeft staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) uitvoering aan een aangenomen motie van Kauthar Bouchallikht (GroenLinks), zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Met die motie verzocht de Tweede Kamer de regering om een reductiedoelstelling voor sigarettenfilters in het zwerfafval te onderzoeken. Die doelstelling zou een vermindering van 70 procent in 2026 ten opzichte van 2022 moeten behelsen. 

De motie wordt uitgevoerd middels twee onderzoeken. In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wordt een onderzoek uitgevoerd naar mogelijke maatregelen om de hoeveelheid sigarettenfilters in het zwerfafval terug te dringen. In het onderzoek worden beleidsopties, hun verwachte effectiviteit en de haalbaarheid in kaart gebracht. In dit onderzoek wordt ook gekeken naar een mogelijk verbod op plastic in sigarettenfilters. Eva van Esch (PvdD) verzocht hier middels een motie om, maar Heijnen vraagt het Kamerlid om de motie aan te houden tot dit onderzoek gereed is. Dat is naar verwachting eind dit jaar.

Monitoring

Het tweede onderzoek zat al in de planning. Dit onderzoek draait om het verbeteren van de monitoring van de omvang en opruimkosten van sigarettenfilters in het zwerfafval. Dat is ook nodig voor de implementatie van de EU-Richtlijn wegwerpplastics (Sup-richtlijn). Tabaksproducenten worden verantwoordelijk voor de opruimkosten van filters met plastic, maar daarvoor moet wel duidelijk worden wat die kosten eigenlijk zijn. Rijkswaterstaat zal dit onderzoek uitvoeren en daarbij de motie van Bouchallikht meenemen.