Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 14 juni 2022

Derde afvalbedrijf van Duitsland valt uiteen

De gebroeders Schweitzer gaan uit elkaar. Ze splitsen de in Berlijn gevestigde Alba groep op in twee delen en gaan zelfstandig verder.

"Met de aanstaande exit uit de Alba Group breekt een nieuw tijdperk aan voor ons als onafhankelijk bedrijf dat zich inzet voor een wereld zonder afval", zei Axel Schweitzer, bij de presentatie van zijn nieuwe bedrijf waarvan hij zowel aandeelhouder als directeur is. De oprichting van het nieuwe bedrijf betekent ook het uiteenvallen van de Alba Group, die tot nu ‘gebroederlijk’ geleid werd door Eric en Axel Schweitzer.

Eric Schweitzer gaat verder met Alba met daarin de activiteiten als afvalverwerking en recycling van papier en organisch afval. De extravertere Axel heeft een nieuw bedrijf opgericht: Interzero. Hierin bevinden zich de activiteiten die onder het duale systeem vallen (Groene punt) en die onder de Alba Groep vielen binnen het beursgenoteerde bedrijf Interseroh. Hoewel het bedrijf in Berlijn is gevestigd, bevinden de belangrijkste activiteiten zich in Noordrijn-Westfalen. In Keulen is het administratief centrum en in Marl bevindt zich het kunststofsorteercentrum.

Dr. Axel Schweitzer vormt een nieuwe groep bedrijven onder de naam Interzero.
Foto: Interzero, Amin Akhtar

Als donderslag bij heldere hemel komt de opsplitsing niet. Het rommelt al geruime tijd bij Alba en tussen de broers. Krap een jaar geleden kondigden de broers al aan het bedrijf te gaan opsplitsen in wat zij noemden ‘agile units’. Beide broers gingen ieder apart een deel van de Alba groep leiden, maar werkten daar waar nodig nog samen. In mei werd bekend dat de metaalbedrijven waar beide broers geen interesse in hadden en die buiten de splitsing bleven aan ArcelorMittal werden verkocht.

Verwarrende naam

In het nieuwe Interzero is het bedrijf Interseroh opgenomen. Wie de url van Interseroh intypt wordt meteen doorverwezen naar Interzero. Beide namen lijken erg op elkaar. Hoewel dat niet heel erg is, omdat het in principe om dezelfde rechtspersoon gaat, lijkt Interzero ook wel (een beetje) op PreZero. Erg origineel is het in ieder geval niet. Maar Axel Schweitzer heeft daar een verklaring voor "Onze nieuwe naam verklaart precies wat we doen: we bieden onze 'zero waste solutions' internationaal aan voor de transitie van lineaire naar circulaire economie - en noemen dit in het kort Interzero."

Noordrijn-Westfalen wordt afval-hub

Nu ook Interzero haar activiteiten in Noordrijn-Westfalen concentreert wordt deze deelstaat het centrum van afvalbeheer in Duitsland. Remondis zit er al sinds de oprichting. Ook PreZero heeft er haar hoofdkwartier in Porta Westfalica.

Nieuwe structuur

Interzero bouwt voort op de Interseroh Group. Na de volledige reorganisatie zal Interzero ongeveer 2.000 medewerkers in dienst hebben in tien Europese landen. Het bedrijf realiseert in de huidige structuur een omzet van ongeveer een miljard euro, volgens opgave bij de presentatie. Interzero bestaat uit drie pijlers die alle drie sterk het accent leggen op het digitaliseren, zowel van de processen als in de communicatie door middel van digitale platforms.

Duurzame circulaire oplossingen - analoog en digitaal - zijn de taak van de divisie Interzero Circular Solutions (ICS). Het opmaat ontwikkelen van circulaire concepten met als doel verspilling te voorkomen of in te zetten voor nieuwe toepassingen. Dit betekent dat ze wereldwijde terugnamesystemen voor verpakkingen, producten en materialen van alle soorten van klanten organiseren, complete recyclingoplossingen voor bedrijven ontwikkelen en exploiteren en uitgebreide adviesdiensten bieden over afvalvermijding in de zin van design for recycling

De divisie Interzero Plastics Recycling (IPR) staat voor in kunststofrecycling. Als innovatieleider omvat de divisie alle circulaire processen en technologieën, van intelligente inzamelsystemen en sorteersystemen tot recyclaatproductie en chemische recycling. Dit omvat onder meer vijf sorteerinstallaties en de ontwikkeling en exploitatie van drie eigen recycling- en productie-installaties voor de winning en vermarkting van hoogwaardige recyclinggrondstoffen.

Het verbindende element tussen de twee genoemde divisies is het duale systeem Interseroh+. Deze 'recyclingalliantie' is gericht op alle bedrijven die niet alleen willen voldoen aan hun wettelijke verplichting om verpakkingen van een groene punt te voorzien, maar ook verantwoordelijkheid willen nemen voor het sluiten van recycling- en grondstofkringlopen.

Innovatie en onderzoek

Een ander kenmerk waarmee Axel Schweitzer zich wil onderscheiden is met innovatie en onderzoek. Het competentiecentrum voor kunststofrecycling in Maribor, Slovenië, is naar zijn zeggen de enige door de staat geaccrediteerde onderzoeksfaciliteit in de EU die gespecialiseerd is in de ontwikkeling en analyse van gerecyclede kunststoffen. Met het competentiecentrum wil hij de norm in heel Europa zetten voor het implementeren van uniforme kwaliteitsnormen. Daarnaast helpt het centrum de klanten van Interzero bij het ontwikkelen van milieuvriendelijke verpakkingen en producten gemaakt van recyclaten. In Maribor ontstaan recepten voor gerecyclede kunststoffen met de door de klant gewenste eigenschappen.