Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 18 juli 2022

Overheid gaat coronavoorraad desinfectiemiddelen vernietigen

De 531 pallets aan desinfectiemiddelen die voor de corona-epidemie zijn gekocht en niet meer nodig zijn worden verbrand met - en dat noemt de overheid ook al ambitie - energieterugwinning.

Toen aan het begin van de coronacrisis acute tekorten aan beschermingsmiddelen in de zorg ontstonden heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in allerijl actie ondernomen om de voorraad beschermingsmiddelen voor de zorg op peil te brengen. Deze noodvoorraad die door het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) werd aangelegd en onderhouden, heeft nu na de crisis geen functie meer, omdat de zorginstellingen nu zelf weer op de markt de middelen kunnen aanschaffen.

Dus wordt de voorraad afgebouwd. Het LCH doet dat door de producten te verkopen, te doneren, of duurzaam te verwerken. Voor de ruim 227 kton aan desinfectiemiddelen is gekozen voor duurzaam verwerken. De producten mogen niet meer in de handel komen. Daarvoor is een aanbesteding uitgeschreven waarin staat dat het “de ambitie” is om het aangeboden afval terug te brengen als nuttige toepassing zoals benoemd in de afval hiërarchie LAP3.

Wonderlijk dat hier over ambitie wordt gesproken door het ministerie. Storten mag niet, en verbranden zonder energiewinning in Nederland kan niet (althans niet in een AEC). De duurzaamheidseis die wordt gesteld is dat degene die de aanbesteding wint rapporteert hoeveel energie ermee is opgewekt en wat er met die energie is gedaan. Die hoeveelheid is niet eens onderdeel van de gunningscriteria. Nee, het enige criterium voor de gunning is de prijs.