Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 09 augustus 2022

'Prijzen voor grondstoffen kunststoffen storten in elkaar'

De ineenstorting van prijzen van grondstoffen voor kunststoffen zoals nylon, polystyreen en polyesters, die begon in Azië, breidt zich inmiddels over de wereld uit. Kunststofrecyclers zijn nog relatief optimistisch over de marktontwikkelingen.

De kunststofketen maakt zich op voor verslechterende marktomstandigheden.
Foto: victorhenry | 123RF

De maandelijkse ICIS Petrochemical Index (IPEX) registreert een ineenstorting van de grondstofprijzen, terwijl de economische druk en de kostendruk voor de petrochemische sector toenemen. ICIS verwacht verdere prijsdalingen en aanzienlijke margedruk op enkele van ’s werelds grootste chemische bedrijven.

China’s door corona-lockdowns kwakkelende economie, de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de dreigende recessie hebben een intense druk uitgeoefend op de grondstofprijzen, die sterk aan het dalen zijn in de belangrijkste plastic producerende en consumerende regio’s van de wereld.

De IPEX, die vandaag (9 augustus) is gepubliceerd, laat zien hoe de prijzen in Noostoost-Azië sterk zijn gedaald en hoe ze in Noordwest-Europa en de VS onder intense druk staan. De wereldwijde index, gebaseerd op prijzen van veertien petrochemische grondstoffen en polymeren, gewogen naar productiecapaciteit, daalt met 8 procent.

“De ineenstorting van de petrochemische prijzen is wereldwijd aan de gang", zegt Nigel Davis van ICIS, dat onafhankelijke marktinformatie aanbiedt over chemicaliën, energie en koolstof. Hij ziet scherp dalende prijzen in contracten afgesloten in augustus. “De ineenstorting van de prijzen, die begon in Azië, breidt zich over de hele wereld uit.”

Omslagpunt

De afgelopen maanden zaten prijzen nog in de lift vanwege de krappe beschikbaarheid van grondstoffen. Inmiddels vindt er een correctie plaats voor de grondstoffen die gebruikt worden voor de productie van kunststoffen zoals nylon, polystyreen en polyesters.

De correctie kwam eerder dan de analisten van ICIS hadden verwacht. “De contractprijzen voor benzeen in zowel Europa als de VS daalden in augustus toen de markten zich naar beneden bijstelden na de opwaartse piek in de spotprijzen eind juni”, zegt Rob Peacock, collega van Davis bij ICS. De meeste petrochemische en plastic volumes worden wereldwijd verhandeld op contractbasis.

Mineurstemming

Recent onderzoek van de KI Group naar de stemming in de Duitse kunststofindustrie laat ondertussen zien dat deze industrie zware tijden tegemoet gaat. 55,6 procent van 563 ondervraagde bedrijven gaf aan in de tweede helft van 2022 minder handel te verwachten dan in de eerste helft van het jaar.  Een derde van deelnemers hoopt nog op een stabiel tweede halfjaar, maar slecht 10 procent gelooft nog in een beter tweede halfjaar.

De KI Group concludeert dat de stemming in de kunststofindustrie sinds de financiële crisis in 2008 niet meer zo slecht is geweest. Opvallend is wel dat recyclers nog relatief positief gestemd zijn. Van hen verwacht 45 procent dat het rest van het jaar even goed zal gaan als in het begin van het jaar. Zijn zij minder goed geïnformeerd of hebben zij er simpelweg veel vertrouwen in dat de vraag naar gerecycled materiaal op niveau blijft? Het onderzoek laat dit in het midden.

Behalve een teruglopende vraag zijn de grote uitdagingen waar de industrie voor staat volgens de ondervraagden de hoge energiekosten en de ontwikkeling van loon- en salariskoten. Ook maken zij zich druk over slechte beschikbaarheid van transportcapaciteit en hoge vrachttarieven. Over problemen in de toeleveringsketen zijn er juist minder zorgen dan in het verleden.

Grondstofprijzen metalen

Vorige week meldde de Duitse Industriebank (IKB) al dat de prijzen van verschillende grondstoffen, na enkele heftige schokken in de eerste helft van het jaar, weer enigszins afkoelen. De prijzen van schroot, staal, aluminium en koper zijn recent allemaal gedaald van recordhoogtes in het begin van 2022 toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, naar niveaus vergelijkbaar met die van 2021. De prijs van schroot zou later dit jaar echter weer kunnen toenemen als gevolg van 'economische vrees', aldus IKB.

Gerelateerde artikelen