Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 02 september 2022

Grenscontrole op afvaltransporten bij Bad Bentheim

Bij een grenscontrole op afvaltransporten zijn meerdere vrachtwagens door de mand gevallen met incorrecte informatie en missende vergunningen.

Gisteren (1 september) vond op de A30 bij de Duitse stad Bad Bentheim een gecoördineerde grenscontrole plaats, waarbij verschillende autoriteiten betrokken waren. Onder leiding van de regionale controlegroep van de politiedirectie van Osnabrück controleerden 30 deskundigen van de politie en andere instanties, waaronder de Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport, meer dan 50 vrachtwagens in verband met het vervoer van afval in het grensoverschrijdend verkeer. "We willen illegale afvaltransporten uit de circulatie halen en de controledruk verder opvoeren. Dergelijke controles hebben altijd een preventief karakter", zegt Marco Ellermann, woordvoerder van de politie van Osnabrück.

Overtredingen

Bij vijf transporten stelden de ambtenaren vast dat er tegenstrijdigheden waren tussen de informatie in de laaddocumenten en de feitelijke lading of de vereiste etikettering van afvaltransporten. Verder beschikten sommige transporten niet over de nodige vergunningen om het afval volgens de voorschriften te exporteren. "Afval moet op de juiste wijze worden vervoerd en verwerkt, anders kan immense milieuschade ontstaan. Overtredingen van de afvalwetgeving zijn zeker geen onbeduidende overtredingen", aldus Ellermann. Naast overtredingen met betrekking tot het afval stelden de agenten verschillende overbeladingen, technische mankementen en onvoldoende vastzetten van de lading vast.

Precies een jaar geleden vond op dezelfde plaats ook al een grote controle plaats.