Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 05 september 2022

Minder ongevallen, maar afvalsector blijft relatief gevaarlijkst

In de sector afvalbeheer werden in 2021 minder bedrijfsongevallen geregistreerd dan een jaar eerder. De sector behoudt echter het hoogste aantal ongevallen per 100.000 banen.

In 2021 vielen er in de sector afvalbeheer 125 slachtoffers per 100.000 banen bij bedrijfsongevallen. In 2020 waren dat er nog 163. Er is dus sprake van verbetering, maar de sector blijft bovenaan staan in de lijst van sectoren met de meeste ongevallen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Arbeidsongevallen van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Eerder bleek uit het jaarverslag van de Arbeidsinspectie ook al dat de afvalsector de meeste ongevallen per 100.000 werknemers kende, maar toen werden de ongevallen van de waterleidingbedrijven ook nog meegerekend. In de monitor zijn de cijfers verder uitgespecificeerd en gaat het echt alleen om de sector afvalbeheer. De afvalsector kampt al jaren met een relatief hoog aantal arbeidsongevallen.

De bouwsector staat op de tweede plaats met 110 slachtoffers per 100.000 banen (2020: 131). Opvallend is verder dat de landbouw, bosbouw en visserij als enige sector in 2021 met méér slachtoffers kampte dan in 2020. Met 86 slachtoffers per 100.000 banen (75 in 2020) staat de sector nu op de derde plaats, terwijl dat vorig jaar nog de industrie was. 

Uitzendkrachten

Dit jaar besteedt de Arbeidsinspectie extra aandacht aan ongevallen met uitzendkrachten. Gemiddeld is in 22 procent van de ongevallen die de Arbeidsinspectie onderzocht het slachtoffer een uitzendkracht. De cijfers hierover zijn minder gedetailleerd. Er zijn geen aparte cijfers voor de afvalsector - de sector valt hier onder de noemer 'Industrie', samen met bijvoorbeeld delfstoffen en nutsbedrijven. In de industrie is in 23 procent van de ongevallen een uitzendkracht betrokken, terwijl uitzendkrachten 4 procent van de werknemers uitmaken in deze sector. Daarmee doet de sector het nog relatief goed, want er zijn ook sectoren met relatief minder uitzendkrachten, waar zij wel vaker betrokken zijn bij ongevallen. Het meest voorkomende ongevalstype bij uitzendkrachten is 'in contact komen met een arbeidsmiddel of object', terwijl het bij werknemers het vaakst gaat om vallen.

Landelijk

Landelijk was er sprake van 114.000 werknemers die een arbeidsongeval meemaakten met tenminste één dag verzuim, en nog eens 84.000 werknemers die door een ongeval een verzuim van vier dagen of langer kenden. De Arbeidsinspectie onderzoekt de meldingsplichtige ongevallen. Dat zijn ongevallen waarbij sprake is van dodelijke afloop, ziekenhuisopname of wanneer blijvend letsel wordt verwacht.