Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 06 september 2022

Twence levert groen gas aan Overijsselse gemeenten

Twence zal vanaf 2023 een deel van het groene gas dat afkomstig is uit haar nieuwe mestverwaardingsinstallatie leveren aan de gemeenten Losser, Hof van Twente en Enschede.

Losser, Hof van Twente en Enschede zijn drie van in totaal tien Twentse gemeenten waarmee Twence in september 2020 een samenwerkingsovereenkomst heeft getekend om verdere stappen te zetten in de verduurzaming van het energieverbruik. In dit kader is Twence al sinds 2016 bezig met de realisatie van een mestverwaardingsinstallatie in Zenderen, waarvan de ingebruikname in eerste instantie gepland stond voor 2018. Na jaren van vertragingen is de bouw van de installatie, waar Twence varkensmest verwerkt tot nieuwe grondstoffen en groen gas, eindelijk bijna af. Sinds april 2022 levert de installatie ook al een beperkt volume groen gas. Zodra de productie volledig is opgevoerd zal de installatie jaarlijks 5 miljoen kuub groen gas leveren, waarmee 3.000 huishoudens verwarmd worden. De gemeenten Losser, Hof van Twente en Enschede vragen samen een volume van 875.000 kuub, wat volgens het afvalbedrijf gelijk staat aan het jaarverbruik van 525 huishoudens.

Twence wil binnen vijf jaar tijd minimaal 50 procent van het aardgasverbruik van de tien deelnemende gemeenten als groen gas opwekken. “Met het winnen van deze aanbesteding vullen we een deel van de overeenkomst in en dragen we bij aan deze ambitie”, aldus Twence-directeur Marc Kapteijn.