Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 23 september 2022

Texel wijkt uit naar tweedehands zijlader

Om de lange levertijden voor nieuwe inzamelvoertuigen te omzeilen, wil de gemeente Texel graag een tweedehands zijlader op de kop tikken.

De eilandgemeente publiceerde vorige week een aanbesteding voor de levering van een tweedehands inzamelvoertuig met zijbelading. Deze keuze heeft vooral te maken met de levertijden van nieuwe voertuigen, zo geeft United Quality aan. Dit bureau begeleidt de aanbesteding voor de gemeente. Door de nasleep van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zijn verschillende materialen moeilijker leverbaar, wat ervoor zorgt dat de levertijd van bijvoorbeeld een vrachtwagenchassis nu op kan lopen tot een jaar

Ook het duurzaamheidsbeleid is niet uit het oog verloren. De zijlader mag op het moment dat Texel hem in gebruik neemt maximaal twee jaar oud zijn. Volgens United Quality is het aanbod van dergelijke, relatief jonge voertuigen, niet groot, maar "ze zijn er wel". Oudere voertuigen zijn ook onderzocht, maar deze optie is verlaten. De reden daarvoor is dat oudere voertuigen niet in het duurzaamheidsbeleid omtrent alternatieve brandstoffen passen, zoals de biodiesel HVO100 in combinatie met Euro 6 normering.

Geïnteresseerde leveranciers kunnen nog tot 27 oktober inschrijven op de opdracht.