Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 23 september 2022

EU-project werkt aan recycling pv-panelen

In het Belgische Lommel werkt een glasrecyclingbedrijf mee aan het zoeken naar goede recyclingtechnologieën voor zonnepanelen, met als uiteindelijk doel om te zorgen voor gerecyclede zonnepanelen.

Met name door de lange levensduur van 25 tot 30 jaar is het recyclen van zonnepanelen nog relatief nieuw en jong. Daarbij is het volume van pv-afval nog te laag om commercieel in te investeren. De verwerking van pv-panelen aan het eind van hun levensduur vindt plaats via reguliere lijnen bij afvalbedrijven, of de panelen worden gestort. De verwachting is dat deze afvalberg over twintig jaar enorm zal zijn.

Daarom is een consortium van dertien bedrijven, waaronder glasrecycler Maltha, binnen het EU-project Photorama gestart met het zoeken naar goede recyclingtechnologieën om grondstoffen uit de panelen te kunnen terugwinnen. Zonnepanelen beschikken naast metaal, plastic en glas namelijk ook over waardevolle materialen, zoals silicium, zilver, indium en gallium. Hoogwaardige recycling kan zorgen voor de ondersteuning van een circulaire productie en kan een duidelijke oplossing bieden voor de afvalstroom van zonnepanelen. Het doel is om hoogwaardige recyclaten te herwinnen, in een zuiverheid die hergebruik mogelijk maakt voor nieuwe zonnepanelen.

Afgelopen week lieten de bedrijven in Lommel hun voorgang binnen dit project zien. Danny Timmers van Maltha: “De verschillende werkgroepen gaan de komende maanden weer met hernieuwde focus aan de slag om zonnepanelen volledig circulair te maken.” Het Photorama-project is vorig jaar van start gegaan, loopt nog tot en met 2024 en ontvangt steun van het Europese programma Horizon2020.

Discussie

In Nederland staat de huidige afvalbeheerbijdrage voor zonnepanelen ter discussie. Deze is onvoldoende om de toekomstige kosten van recycling te dekken. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) wil de garantie dat er in de toekomst voldoende geld is voor de kosten van het recyclen. Het idee is nu om een ‘buffer’ aan te leggen om tegenvallers op te vangen en een voorspelbare recyclingbijdrage te houden. Stichting Open ontwikkelt hiervoor een waarborgfonds.

In Vlaanderen bestaat er een milieubijdrage aan recycling van 2 euro per paneel. Met dit bedrag bekostigt PV Cycle, de organisatie die verantwoordelijk is voor de inzameling en verwerking van zonnepanelen in België, volledig de inzameling en de verwerking van afgedankte zonnepanelen. Ook wordt nog een deel daarvan gebruikt om een provisie aan te leggen om ook de panelen die in de toekomst afgedankt worden te kunnen verwerken.