Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 28 september 2022

Consultatie over meldingsplicht ZZS in afvalstoffen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is een internetconsultatie gestart om het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke stoffen aan te passen.

De aanpassing van dit zogeheten ‘Besluit melden’ houdt in dat bepaalde industriële bedrijven worden verplicht om aan te geven welke zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) in hun afval kunnen zitten. Het gaat hierbij onder meer om afvalbedrijven die bij een afvalstof namen krijgen van aanwezige ZZS en deze afvalstof doorgeven aan een volgend afvalbedrijf. De voorziene aanpassing verplicht hen om ook de ontvangen namen van ZZS door te geven.

Het doel van deze informatieplicht is om te voorkomen dat ZZS vanuit afvalverwerking in het milieu terechtkomen. Voor de belangrijkste afvalstromen die ZZS kunnen bevatten, krijgen afvalbedrijven door de regeling een beter inzicht in de aanwezige ZZS. Zoals eerder gemeld geldt geen ondergrens. Het is namelijk niet mogelijk om voor alle ZZS en alle omstandigheden één en dezelfde grenswaarde te bepalen, waarbij verondersteld mag worden dat er geen relevant milieurisico kan ontstaan. Daarnaast zou een ondergrens betekenen dat ontdoeners mogelijk kosten moeten gaan maken om te (laten) meten of een ZZS in een afvalstof onder of boven die grens zit, zo staat te lezen in de conceptregeling.

De internetconsultatie is gisteren (27 september) van start gegaan en loopt tot en met 8 november 2022.

Aanleiding

De aanscherping van ‘Besluit melden’ staat sinds eind 2019 op de rol. Aanleiding voor deze aanscherping was dat uit rapporten van het RIVM en ILT bleek dat er onvoldoende zicht was op de verspreiding van GenX-stof FRD in het milieu, omdat het bedrijf Chemours de afvalketen niet over de aanwezigheid van deze ZZS had geïnformeerd.